vineri, 31 iulie 2009

TURISM - Ateneul Roman

Considerat una dintre bijuteriile arhitectonice ale Romaniei, cladirea Ateneului Roman din Bucuresti este produsul "Societatii Culturale Ateneul Roman", fondata in 1865 de un grup entuziast format din Constantin Esarcu, V. A. Ureche, C. Rosetti, N. Kretulescu, Al. Odobescu si altii. Primii bani au inceput sa fie stransi abia dupa 20 de ani, sub sloganul "Dati un leu pentru Ateneu", reusindu-se astfel ca in 1886 sa demareze lucrarile de constructie.
Planurile, in stil neoclasic, au fost concepute de arhitectul Albert Galleron, iar in doi ani cladirea a fost aproape gata, fiind inaugurata la 14 februarie 1888. Practic, finalizarea constructiei a avut loc abia in anii '30 ai secolului al XX-lea.

Ateneul Roman - sala de concerte - Bucuresti
Ateneul Roman - Sala de spectacol are un diametru de 28,50 m si 16 m inaltime si ceea ce impresioneaza in mod deosebit este fresca lunga de 70 de metri si inalta de 3 metri care este realizata de jur-imprejur.

Privita din afara cladirea Ateneului Romana este formata dintr-un peristil din sase coloane in stil ionic, dand inpresia unui templu grecesc, sub care se afla, in medalioane, chipurile a cinci domnitori ai Romaniei: Neagoe Basarab, Alexandru cel Bun, Vasile Lupu, Matei Basarab si regele Carol I. Forma actuala a cupolei a fost data de o echipa de arhitecti si ingineri romani dupa ce Galleron a predat proiectul.

Ateneul Roman - sanctuar al culturii - Bucuresti
Interiorul este, poate, chiar mai impresionant decat exteriorul. In holul de la intrare se afla patru scari in spirala in jurul unor coloane din marmura de Carrara si sculpturi decorative. Sala de spectacol (28,50 m in diametru si 16 m inaltime) avand o acustica deosebita, are 600 de locuri la parter si 52 de loji. Dar ceea ce impresioneaza in mod deosebit este fresca lunga de 70 de metri si inalta de 3 metri care este realizata de jur-imprejur. Tip de 5 ani (1933 - 1938), pictorul Costin Petrescu a lucrat pentru a transpune in imagini 25 de scene din istoria Romaniei: "Intrarea Imparatului Traian in Dacia", "Colonizarea cu legionarii romani", "Formarea poporului daco-roman", "Straja romana", "Invazia barbarilor", "Inceputurile poporului roman", "Statornicirea", "Descalecarea", "Statul militar", "Statul administrativ cu impartirea dregatoriilor", "Cruciada", "Domnitorul Stafan cel Mare", "Epoca de pace si credinta", "Unificatorul Tarilor Romane – Mihai Viteazul", "Inceputurile culturii romanesti", "Cei trei eroi ai rascoalelor taranesti – Horia, Closca si Crisan", "Revolutia lui Tudor Vladimirescu de la 1821", "Anul 1848 in Transilvania", "Anul 1848 in Principate", "Unirea Principatelor de la 1859", "Razboiul de Independenta condus de Carol I", "Razboiul pentru intregirea neamului 1916-1918", "Ferdinand I Intregitorul" si "Epoca de consolidare".
Ateneul Roman - Bucuresti

In timpul celui de al II-lea Razboi Mondial cladirea Ateneului Roman a scapat ca printr-o minune in timpul bombardamentelor care au transformat in ruine cladirile din jur. De peste un secol Ateneul este un sanctuar al culturii romane care a gazduit concerte remarcabile ale unora dintre cei mai mari dirijori si solisti ai lumii. Trebui sa amintim in primul rand faptul ca la 1 martie 1898 aici rasunau in premiera acordurile celebrei suite simfonice Poema Romane. La pupitrul orchestrei se afla chiar compozitorul, George Enescu, pe atunci in varsta de 17 ani. Printre cele mai mari nume care au evoluat pe scena Ateneului trebuie amintiti: Sergiu Celibidache, Ionel Perlea, Herbert von Karajan, Dinu Lipatti, Arthur Rubinstein, Pablo Casals, Erich Kleiber, David Oistrah, Igor Strawinsky, Richard Strauss, Paul Robeson. Din 1953 in sediul Ateneului isi desfasoara activitatea Filarmonica de Stat "George Enescu".

Ateneul Roman - Bucuresti
Ateneul Roman - Bucuresti

joi, 30 iulie 2009

TURISM - Palatul Parlamentului, Bucuresti

Palatul Parlamentului, Bucuresti

Palatul Parlamentului, Bucuresti
Cladirea are o suprafata desfasurata de 333.000 m patrati, inscriindu-se in Cartea Recordurilor" la capitolul "Cladiri Administrative ", pe locul 2 in lume dupa cladirea Pentagonului.

Palatul Parlamentului a fost construit intre anii 1984 si 1989 fiind cea mai grandioasa constructie administrativa din Europa. Cladirea Palatului Parlamentului se afla situata in partea centrala a Bucurestiului (sectorul 5), pe Dealul Arsenalului. Fiind ridicata pe o colina artificiala, pentru constructia sa a fost necesara demolarea a peste 7 km patrati din vechiul centru al capitalei iar o data cu demolarea cartierelor au disparut si cladiri importante precum Manastirea Vacaresti, Spitalul Brancovenesc, Arhivele Nationale sau Stadionul Republica.

Aici a dorit Ceausescu sa fie resedinta presidentiei, a comitetului central al partidului comunist si al unor ministere. Dictatorul n-a precupetit nimic, interioarele fiind de un lux iesit din comun: scari imense de marmura, tavane cu dantelarii de ornamente, mozaicuri in culori deosebite, usi bogat sculptate, siruri intregi de candelabre si lampi din cristal, covoare executate pe comenzi speciale, mobila pe masura acestor frumuseti si multe altele.

Palatul Parlamentului, Bucuresti
Palatul Parlamentului este împartit în 21 de corpuri si are 1100 de incaperi.

La Revolutie erau terminate numai citeva incaperi si exteriorul, dupa aceasta data au continuat lucrarile pina in 1997, cind devine Palatul Parlamentului.
Cladirea are o suprafata desfasurata de 333.000 m patrati, inscriindu-se in Cartea Recordurilor" la capitolul "Cladiri Administrative ", pe locul 2 in lume dupa cladirea Pentagonului, iar din punct de vedere al volumului, cu cei 2.550.000 m cubi ai sai, pe locul 3 in lume, dupa cladirea de asamblare a rachetelor spatiale de la cape Canaveral din Florida si dupa piramida lui Quetzalcoatl din Mexic. Cladirea este structurata pe 6 nivele si împartita în 21 de corpuri si are 1100 de incaperi, dintre care 440 sunt birouri , peste 30 de sali si saloane, 4 restaurante, 3 biblioteci, o sala de concerte si 2 parcari subterane iar materialele folosite la ridicarea si amenajarea cladirii sunt romanesti.

Palatul Parlamentului, Bucuresti
Palatul Parlamentului, Bucuresti.

Cladirea, care poate fi vazuta din orice punct al Bucurestiului, a fost privita ca o cladire hidoasa dupa revolutie, în jurul ei începând sa graviteze idei care mai de care mai originale. Unii, din prea multa exaltare revolutionara, au vrut s-o darâme, prin dinamitare, fireste, pentru ca simboliza trecutul. Altii au fost de parere ca ne lipsea un mare muzeu al comunismului si exista o cladire în plus. În fine, s-au strecurat si idei excentrice cum ar sa fie un cazinou.

Când oamenii si-au dat seama câte milioane sunt încremenite acolo si jefuite fara discernamânt, cladirea a început sa fie privita cu mai putina ostilitate si au numit-o "Casa Poporului". Pentru ca el, poporul, îndurase foamea si frigul, el participase direct sau indirect la înaltarea ei si avea dreptul sa-i influenteze destinele.

Palatul Parlamentului, Bucuresti
Vedere de la Palatul Parlamentului - Piata Constitutiei, Bd Unirii - cu 300 m mai lung decat Champs Alizée.

In fata Palatului Parlamentului se deschide Piata Constitutiei (serveste ca loc de desfasurare pentru spectacole, defilari, sarbatoriri) din care porneste apoi bulevardul Unirii (fost Victoria Socialismului), pe care Ceausescu l-a dorit mai lat decit Champs Elysees. Intreaga artera este presarata cu fantini mai mari sau mai mici, bogat ornamentate in piatra si al caror nivel estetic a atras numeroase controverse.

Palatul Parlamentului, Bucuresti
Sala Intrarea 13 septembrie - Scara principala are o inaltime de 30 m si 27 m latime si conduce la birourilor prezidentiale.

Salile din Palatul Parlamentului

Numele salilor si saloanelor din Palatul Parlamentului au fost alese dupa 1989, ele invocand evenimente importante din istoria poporului roman sau personalitati cunoscute pe plan mondial. Majoritatea sunt legate de aspiratiile romanilor pentru Unire si de istoria parlamentarismului in Romania.

Intrarea 13 Septembrie

Cuprinde un hol mare legat de scara monumentala ce duce la etajul I iar deasupra scarilor se poate observa o cupola alcatuita din sticla albastra si un candelabru. Scara are o inaltime de 30 m si 27 m latime si conduce la birourilor prezidentiale. Originalitatea acestiu hol de intrare consta in motivul plafonului care se reflecta ca intr-o oglinda in decorul solului, un mozaic inspirat de cel descoperit la Histria si care amintesc de prezenta coloniilor grecesti antice pe tinutul nostru.

Palatul Parlamentului, Bucuresti
Sala Drepturilor Omului - Palatul Parlamentului.
Palatul Parlamentului, Bucuresti
Candelabrul de cristal de 2 tone din Sala Drepturilor Omului - Palatul Parlamentului.

Sala Drepturilor Omului

Caracteristica acestei sali este modulul format din doi pilastri din lemn, element intalnit in arhitectura renasterii italiene. Plafonul este bogat ornamentat iar oglinzile sunt din ipsos platinat cu ornamente din stuc. Tot aici se gaseste si un candelabru din cristal de Medias ce cantareste circa 2 tone precum si o masa circulara din lemn de stejar in jurul careia se gasesc 60 de scaune lucrate tot din lemn de stejar si tapiterie de catifea . Covorul prezent in aceasta sala, respecta decorul parchetului de stejar colorat in diferite nuante precum si modelui candelabrului.

Palatul Parlamentului, Bucuresti
Galeria de Onoare si holul intrarii Oficiale - Palatul Parlamentului.

Galeria de Onoare si holul intrarii Oficiale

Este un culuar lung de 150 de metri si lat de 18 m, cu usi glisante din stejar in trei zone distincte, cu geam de cristal, construite pe schelet metalic. Galeria este iluminata natural de 14 ferestre si porti – ferestre completata fiind de cele 67 de luster din cristal. Pardoseala din zona centrala este conceputa in forma unui mare covor, cu marmura alba si Caprioara bej si o brodura de elemente decorative.

Cele 34 de coloane ce sprijina boltile sunt de forma octogonala si sunt realizate din marmura alba cu elemente decorative sculptate, folosindu-se si marmura roz de Ruschita. Aici se afla si cele doua scari monumentale, avand fiecare cate o fereastra inalta de 16m.

Palatul Parlamentului, Bucuresti
Sala Nicolae Balcescu - Palatul Parlamentului.

Sala Nicolae Balcescu

Sala poarta numele marelui om politic, istoric, ganditor democrat si revolutionar, Nicolae Balcescu.

Coloanele sunt realizate din marmura de Ruschita iar candelabrele au fost realizare de artisti plastici la Medias. Draperiile din matase si covorul inflorat au fost tesute la Sighisoara respectiv Cisnadie. Usile sunt facute din lemn de mahon, acesta fiind un cadou primit de Ceausescu de la prietenul sau Mobutu Sese Seko, presedintele statului Zair ( azi Republica Democrata Congo)

Sala Nicolae Iorga

Sala poarta numele lui Nicolae Iorga , istoric, om politic si scriitor, membru al Academiei Romane, prim ministru in anul 1930.

Sala este decorata cu aceleasi esente de lemn pentru tavan si pereti, predominand lemnul de stejar. Peretii sunt ornamentati cu lucrarile artistilor : Margareta Sterian, Nicolae Blei, Gherghe Simion, Zamfir Dumitrescu.

Palatul Parlamentului, Bucuresti
Sala Alexandru Ioan Cuza - Palatul Parlamentului.

Sala Alexandru Ioan Cuza

Sala poarta numele domnitorului Tarii Romanesti si al Moldovei si este situata in axul principal al palatului. Are o arhitectura eclectica avand ca element principal de compozitie coloana angajata cu capitel in stil corintic si cu fusul coloanei prelucrat cu motive ornamentale traditionale arhitecturii stilului Brancovenesc. Usile sunt sculptate cu motive decorative, draperiile sunt cusute cu fir de aur iar pe peretele fundal se afla un arc central puternic, iliminat pe contur, flancat de doua coloane.

Palatul Parlamentului, Bucuresti
Sala Ion I. C. Bratianu - Palatul Parlamentului.

Sala Ion I. C. Bratianu

Sala este situata la parter avand o suprafata medie. Decoratia este foarte bogata: tavanul preia principiile compozitionale ale tavanului avand o rozeta mare, centrala, cu elemente geometrice compuse din sortimente de marmura, draperiile sunt de catifea rosie cu fir de aur si argint.

Palatul Parlamentului, Bucuresti
Sala C.A. Rosetti - Palatul Parlamentului.

Sala Tache Ionescu

Sala este folosita pentru targuri, expozitii, cockteil-uri. Decoratia aminteste de arta orientului antic. Tavanul este acoperit de o foita de aur, pardoseala contine ornamente marginale unde predomina elemente geometrice si florale. In aceasta sala sunt expuse lucrari de pictura si arta decorative iar printre pictori se remarca Angela Bradean, Marian David, Vasile Celmare.

Sala C.A. Rosetti

Aceasta este sala de spectacole a Centrului International de Conferinte ce gazduieste conferinte, concerte cat si piese de teatru. Aici se afla cel mai mare candelabru ce cantareste 3 tone. Se remarca stilul cubist, ard- deco. Covoarele sunt in semicerc, ca si bancile care circumscriu spatial central.

Palatul Parlamentului, Bucuresti
Sala Unirii - Palatul Parlamentului.

Sala Unirii

A fost proiectata pentru marile receptii care ar fi avut loc la nivel de sef de stat in aceasta cladire. Coloanele au caneluri in stil romanesc, cu capitel corintic si sunt din marmura alba de Ruschita. Peretii au oglinzi de ipsos cu ancadramente din marmura alba de Ruschita bogat ornamentate iar tavanul este din sticla. Usile sunt decorate cu motive inspirate din arhitectura traditionala romaneasca. Covorul care acopera toata partea centrala a salii are o greutate de 3 tone dar intrucat sala este folosita des pentru targuri si expozitii nationale si internationale nu este expus in permanenta.

Zilnic intre orele 10 AM– 4 PM, se ofera programe de vizitare in mai multe limbi de circulatie internationala , vizitarea se poate face individual sau in grup si dureaza aproximativ 2 ore.

Palatul Parlamentului - Bucuresti
Intrarea principala in Palatul Parlamentului.
Palatul Parlamentului - Bucuresti
Interior Palatul Parlamentului.
Palatul Parlamentului - Bucuresti
Palatul Parlamentului.
Palatul Parlamentului - Bucuresti
Curtea interioara, Palatul Parlamentului.
Palatul Parlamentului - Bucuresti
Sala Alexandru Ioan Cuza - Palatul Parlamentului.
Palatul Parlamentului - Bucuresti
Sala Unirii - Palatul Parlamentului.
Palatul Parlamentului - Bucuresti
Galeria de Onoare si holul intrarii Oficiale - Palatul Parlamentului.
Palatul Parlamentului - Bucuresti
Interior Palatul Parlamentului.
Palatul Parlamentului - Bucuresti
Sala C.A. Rosetti, aici se afla cel mai mare candelabru ce cantareste 3 tone - Palatul Parlamentului.
Palatul Parlamentului - Bucuresti
Palatul Parlamentului.
Palatul Parlamentului - Bucuresti

miercuri, 29 iulie 2009

TURISM - Transfagarasanul

Daca ar trebui sa spunem in cateva cuvinte, atunci Transfagarasanul (DN 7C) este doar drumul care traverseaza muntii Fagaras (cei mai înalţi munţi ai României - vf. Moldoveanu – 2544 metri) si uneste Muntenia de Ardeal. Dar de fapt, Transfagarasanul este mai mult de atat. Este drumul care ajunge o altitudine de 2042 de metri, in Caldarea Glaciara Balea. Are doua benzi care se intind pe o lungime de 92 de kilometri. Din cauza nenumaratelor serpentine cu masina viteza medie este de cel mult 40 km la ora. Apoi, pe intregul traseu sunt construite 27 de viaducte si poduri si cel mai lung tunel de la Capra la Balea Lac, de 887 de metri, care strabate muntele Paltinul. Aerisirea tunelului se face natural datorita curentilor de aer extrem de puternici. Banda de circulatie prin tunelul neiluminat are doar 6 metri latime si un trotuar de un metru latime.

Transfagarasan
Soseaua Transfagarasan.

Pentru cei care doresc sa se “aventureze” pe Transfagarasan, este recomandat sa o faca din sud spre nord. Cea mai celebra sosea a Romaniei incepe in judetul Arges, in localitatea Arefu (la kilometrul 61 al DN7C ) si se termina in judetul Sibiu, langa localitatea Cartisoara (la intersectia cu DN1).

Transfagarasan
Peisajul este mirific, iar diferentele de nivel si serpentinele se constituie intr-o provocare atat pentru masini cat si pentru soferi. Din pacate, din cauza conditiilor meteorologice, in fiecare an Transfagarasanul este deschis doar cateva luni pe an, incepand in iulie si pana in octombrie.
Cele mai importante puncte de atractie turistica sunt Lacul si Barajul Vidraru, care este unul dintre cele mai mari din Europa, apoi Cetatea Poenari (construita pe vremea lui Vlad Tepes), Lacul glaciar Balea si Cascada Balea.
Transfagarasan

Cum s-a construit

Transfagarasanul a fost contruit intre 1970 si 1974. Poate ca o sumara prezentare in cifre este dificil de urmarit, dar pentru cei care au rabdarea sa o citeasca, merita spus ca la realizarea celor 92 de kilometri de sosea s-au dislocat circa 3 milioane de tone de roca, s-au facut 830 de lucrari transversale si 290.000 de metri cubi de zidarie. Pentru realizarea tunelului Capra - Balea au fost escavati peste 41.000 metri cubi de roca. De asemenea, s-au folosit 20 tone de dinamita, 3.573 tone de ciment, 89 tone de otel beton, 24.000 ancore, 129 tone de plase sudate, 14.200 metri patrati de cofraje, 1.750 metri liniari de tuburi de beton, 4.100 metri liniari de teava, 50 tone de confectii metalice, 6.900 metri cubi de nisip, 6.000 metri cubi de pietris, 3.000 tone de cribluri si 740 de lampi de iluminat.

Transfagarasan
Tunel pe soseaua Transfagarasan.

Dintre cei care au lucrat la construirea Transfagarasanului, pensionari in acest moment, unii mai povestesc cu cate sacrificii s-a facut soseaua care urca la cer. Inainte nu se puteau trece muntii nici macar cu calul. Dar, se spune ca la un moment dat Nicolae Ceausescu, cand inca nu era presedinte la Romaniei, a trecut prin comuna Arefu si i-a venit ideea ca trebuie facuta o sosea care sa taie muntii. In timpul lucrarilor, exact ca si la Vidraru, au murit multi oameni. Din pacate documentele nu au pastrat pentru istorie aceste cifre. Dar cei care au supravietuit spun ca este vorba de sute de jertfe omenesti. Multi dintre cei care au murit nici macar n-au mai fost gasiti prin prapastiile in care au cazut. Se spune la construirea tunelului, minerii care se ocupau cu montarea explozibilului se tineau uni de altii, cate 20 - 30, ca sa nu fie luati de vijelie si aruncati in prapastie.

Transfagarasan
O poveste care circula din om in om se refera la un calugar pe nume Nectarie. Dupa construirea Transfagarasanului acesta a urcat cu masina, un Trabant, pana la Capra, unde a fost suprins de o avalansa. A lasat masina sub copertina de la Capra iar el s-a aruncat pe zapada, fiind dus de “val”. Se spune ca asa a scapat cu viata, in timp ce masina au gasit-o abia dupa 6 luni cand s-a topit zapada.

Cascada Balea si Lacul glaciar Balea

Transfagarasan
Cascada Balea.

Cascada Balea, situata in Muntii Fagaras, este una dintre cele mai renumite din Romania, se afla la altitudinea de 1234 metri, iar cadere apei se face de la 68 de metri.

Lacul glaciar Balea este un adevarat monument al naturii (format in circ glaciar), avand o lungime de 360 metri, latimea de 240 metri si o adancime de 11 metri. Situat la altitudinea de 2034 metri, lacul se afla intre Defileul Oltului si Poalele Muntilor Piatra Craiului.
In timpul verii se poate ajunge cu masina iar iarna cu telecabina de la cabana “Balea Cascada”.
Din 1932, lacul si o circa 180 de hectare din jur au fost declarate rezervatie stiintifica. Trebuie mentionat faptul ca in 2006 a fost construit, in apropierea lacului Balea, primul hotel de gheata din Europa de Est.

Transfagarasanul
Cabana Balea Lac si Lacul Glaciar Balea se afla la altitudinea de 2034 m.

Vara pe suprafata lacului se poate practica canotajul, in timp ce iarna, pe suprafata inghetata se poate patina, se joaca hokey sau curling.
De asemenea, de la Cascada se poate cobori cu schiurile pe un traseu de circa 10 kilometri si o diferenta de nivel de 600 de metri.

Transfagarasanul
Cabana Paraul Capra - Transfagarasan.

Posibilitati de cazare

Posibilitatile de cazare sunt multe, incepand de la locuri pentru camping si pana la pansiuni si cabane. Cert este ca la majoritatea trebuie facute rezervari din timp, deoarece sunt ocupate in toata perioada anului.

Cabana Valea cu Pesti
Situata pe malul estic al Lacului Vidraru, la altitudinea de 870 metri, cabana a fost unul din locurile de protocol folosit Nicolae Ceausescu. In prezent are 18 spatii de cazare cu 45 de locuri.

Transfagarasanul
Complex Capra - Transfagarasan.

Cabana Cumpana
Este situata pe malul vestic al Lacului Vidraru si dispune de 88 de locuri de cazare, restaurant cu 100 de locuri, dicoteca, teren de sport, piscina plutitoare pe Lacul Vidraru (vara). Tot de aici se pot inchiria mijloace de agrement pe lac si pot face curse de agrement cu un vaporas (100 de locuri) care asigura curse spre Casa Argesana si Cabana Valea cu Pesti.

Transfagarasanul
Cabana Cascada - Transfagarasan.

Pensiunea Dracula
Pensiunea Dracula este situata pe traseul Transfagarasanului la circa 6 km de Barajul Vidraru si 1 km de Cetatea Poenari. Dispune de 20 camere, loc de parcare, terasa, restaurant propriu si bar.

Cabana Paraul Capra
Complexul Turistic Capra se afla situata la o altitudine de 1585 m si dispune de 52 locuri de cazare in 26 camere duble si restaurant cu o capacitate de 80 locuri.

Cabana Cascada
Se afla la baza cascadei Balea, la altitudinea de 1234 metri. Cabana ofera 80 de locuri de cazare, restaurant cu pensiune completa, bar de zi si sala de conferinte la cerere.

Transfagarasanul
Cabana Balea Lac - Transfagarasan.

Cabana Balea Lac
Cabana Balea Lac este situata pe peninsula ce inainteaza in lacul glaciar Balea, la o altitudine de 2034 m. Actuala cabana a fost reconstruita in anul 2000, pentru ca cea veche a fost distrusa de un incendiu in 1995. Pe trei nivele se afla camerele duble, camere cu 4-6 locuri, camere cu 10 locuri si apartament. De asemenea, dispune de restaurant propriu si posibilitati de inchiriere a echipamentului sportiv, baby sky, scooter.

Vila Paltinul
Vila este situata pe malul lacului Balea, la 2.044 metri altitudine, avand o capacitate de 26 de locuri in camere duble, camere de 4 locuri si apartament. De asemenea se pot inchiria echipamente sportive si se asigura asistenta montana de specialitate.

Transfagarasanul
Pe terasa la Cabana Balea Lac - 2034 m.
Transfagarasan
Muntii Fagaras - Soseaua Transfagarasan.
Transfagarasanul
Telecabina care urca pe Transfagarasan pana la cabana Balea Lac.
Transfagarasan
Muntii Fagaras - Soseaua Transfagarasan.
Transfagarasanul
Soseaua Transfagarasan.
Transfagarasanul
Transfagarasanul
Transfagarasanul

marți, 28 iulie 2009

TURISM - Castelul Peles

Situat pe valea paraului Peles, in locul numit Pietrele Arse, Castelul Peles, cea mai cunoscuta resedinta regala din Romania, a fost construit intre 1875 si 1883 cand a avut loc inaugurarea oficiala.
Se spune ca prin 1866, prin august, Carol I a sosit in zona, si a innoptat la manastirea din Podul Neagului (dupa cum era cunoscuta la vremea respectiva Sinaia). Peisajul salbatic si pitoresc l-a atras asa de mult incat a hotarat ca trebuie sa puna aici piatra de temelie a unui castel. Si astfel, in 1872 a cumparat terenul dupa care l-a angajat pe arhitectul german Wilhelm Doderer sa realizeze planurile constructiei. De aceea, din punctul de vedere al arhitecturii exterioare, elementele principale sunt specifice stilului neorenasterii germane.

Pelisorul
Pelisorul - Sinaia.Practic, lucrarile au inceput in 1873, dar piatra de temelia a castelului a fost pusa in 1875. Dupa inaugurarea oficiala din 1883, au urmat planuri de dezvoltare, forma actuala a constructie fiind finalizata in 1914. Este vorba in special de cateva cladiri care au fost anexate, cum ar fi: Camerele Gardianului, Economatul, Foisorul (casa de vanatoare), Grajdurile Regale si Centrala Electrica. In tot acest tip au lucrat peste 300 de mesteri, adusi din toata lumea.

Pelisorul - Sinaia
Dormitorul Reginei Maria - Pelisorul (Sinaia).

Intre 1889 si 1903, arhitectul Karel Liman, care se ocupa de lucrari, va realiza si Pelisorul, o replica moderna si la scara redusa a cladirii mari, resedinta viitorului rege Ferdinand I al Romaniei si a Reginei Maria. De altfel, cuplul regal a locuit o perioada si la Foisor, cladire devastata de un incendiu si reconstrita apoi in 1933. Un calcul sumar arata ca intre 1875 si 1914 s-au cheltuit la Peles peste 16 milioane de lei-aur.

Castelul Peles
Castelul Peles - holul de la intrare.Colectii valoroase si o usa secreta

Atat la sfarsitul secolului al XIX-lea cat si acum, Castelul Peles este considerat unul dintre cele mai frumoase din Europa, si primul electrificat in intregime de pe continent. Uzina electrica proprie era amplasata pe malul paraului Peles. De altfel, cladirea mai era dotata inca de atunci cu lift interior, aspirator si incalzire centrala. Castelul are 170 de incaperi, din care doar 10 sunt accesibile turistilor si adaposteste mai multe colectii valoroase de picturi, sculpturi, armuri, covoare, mobila, tapiserii, statuete, obiecte de ceramica, elemente de vesela din aur, argint si portelan, vitralii.
Holul de la intrare este grandios, cu lambriuri din lemn de nuc, tapetate cu basoreliefuri si stauiete. Plafonul mobil din sticla, actionat cu ajutorul unui motor electric sau printr-un sistem manual, era un element de surpriza pentru vizitatorii regelui, care puteau sa admire seninul cerului in noptile de vara.
Camerele din circuitul turistic poarta denumiri sugestive cum ar fi: Sala Maura, Salonul Florentin, Sala Coloanelor, Sala de Concerte si Sala Armelor.Castelul Peles
Castelul Peles - Sala de arme.

Biblioteca regala ii atrage in special pe cei pasionati de carti rare, avand coperti din piele si gravate cu litere de aur. Chiar si pentru cei mai putin familiarizati cu universul cartilor, exista un punct de atractie: usa secreta, o cale de acces in spatele unui raft cu carti, prin care regele se putea refugia in diverse incaperi ale Castelului.

Salile de arme, amenajate in perioada anilor 1903 - 1906, adapostesc peste 4000 de piese europene si orientale din secolele XIV - XVII. Cele mai pretioase sunt considerate armurile germane din secolele XVI - XVII si o armura completa pentru cal si cavaler, unica in Romania.

Sala de muzica a devenit salon de serate muzicale la dorinta reginei Elisabeta. Mobilierul de aici a fost primit in dar de la maharajahul de Kapurtala.

Castelul Peles
Castelul Peles - Sala Maura.
Sala Florentina, denumita si Marele Salon, impresioneaza prin plafonul sculptat in lemn de tei, aurit, cele doua mari candelabre, si decoratiunile in stilul neorenasterii italiene.

Sala Maura este opera arhitectului Charles Lecompte du Nouy, avand elemente hispano-maure, cu o fantana din marmura de Carrara, copie dupa o piesa din Cairo.

Sala de teatru are 60 de locuri si loja regala, fiind decorata in stilul Ludovic al XIV-lea.

La etajul I se afla Sala de Concerte, amenajata in 1906, in care se gasesc un clavecin executat la Anvers in 1621, un pian cu coada verticala Bluthner si o orga Rieger cu doua claviaturi.

Apartamentul Imperial a fost amenajat tot in 1906 cu ocazia vizitei imparatului Austro-Ungariei, Franz Josef, invitat la jubileul de 40 de ani de domnie a regelui Carol I.


Castelul Peles

Castelul Peles - Sala de concerte.Alte sali care descopera turistilor nebanuite suprize, sunt Sala de Consilii, care seamana cu una dintre salile Primariei din Lucerna-Elvetia; Cabinetul de lucru unde se afla un birou impunator si un pupitru pentru audiente; Sufrageria, unde sunt expuse piese de argint de o mare valoare, este situata la etajul 1 si are un mobilier rustic breton din secolul al XVIII-lea; Salonul turcesc care adaposteste o colectie de vase turcesti si persane in alama; Dormitorul care este luminat de un candelabru din cristal de Boemia.

Vitraliile Castelului Peles au fost cumparate si montate inter 1883 si 1914, cele mai multe fiind aduse din Elvetia si Germania, pise datand din secolele XV si XVII.
De asemenea, Castelul are sapte terase decorate cu statui din piatra, fantani si vase ornamentale din marmura de Carrara.

Castelul Peles
Castelul Peles - Sufrageria.
Dupa Castelul Bran, Pelesul este considerat al doilea muzeu din tara cautat de turisti. Numai in anul 2006 i-au trecut pragul peste 250.000 de vizitatori din tara dar si din USA, Australia, Japonia si Noua Zeelanda. Importanta Castelului este data si de masurile de securitate existente: paza militara, supraveghetori si camere video.
In 2007, in luna martie, guvernul roman a restituit Casei Regale Castelele Peles si Pelisor, impreuna cu terenurile aferente. Apoi, potrivit unui memorandum semnat de reprezentantii Casei Regale si ai guvernului, Pelesul si Palatului Foisor vor ramane "in perpetuitate", ca muzeu, statului roman.

Castelul Peles

Castelul Peles - Sinaia.

O poveste care circula in anii '80 spunea ca sotii Ceausescu ar fi dorit sa-si stabileasca o resedinta de protocol la Peles (cladirea a fost inchisa publicului intre 1975 - 1990).
Cunoscandu-se faptul ca acestia aveau mania de ordona tot felul de demolari si schimbari, muzeografii i-au speriat spunandu-le ca in interiorul Castelului este o ciuperca ce ataca elementele din lemn si este foarte daunatoare omului. In fapt, adevarul este ca o ciuperca atacase grinzile cladirii din cauza umezelii si a neaerisirii. Din acest motiv au demarat lucrarile de restaurare, fiind inlocuita structura de rezistenta din holul de onoare si din sufrageria de la parter. Prudenti, sotii Ceausescu au petrecut o singura noapte la Castel, dormind in Foisor.

Se spune ca din ordinul Elenei Ceausescu, au fost aduse 6 perne brodate cu fir de argint si aur. Valoarea uneia singure era cat al unui autoturism Dacia, la vremea respectiva, adica 70.000 lei vechi.

Castelul Peles
Castelul Peles - Sinaia.

Vizitatorii beneficiaza de un tur extins al spatiilor de la parter si etaj I, cu ghidaj in cinci limbi straine. In luna noiembrie Castelul Peles este inchis pentru curatenia generala.

Castelul Peles
Castelul Peles vazut din telecabina - Sinaia.Castelul Peles

Castelul Peles - Sinaia.

Pelisorul
Pelisorul - Sinaia.
Castelul Peles
Gradina - Castelul Peles.

Castelul Peles
Castelul Peles are sapte terase decorate cu statui din piatra, fantani si vase ornamentale din marmura de Carrara.
Castelul Peles
Castelul Peles - Sinaia.
Castelul Peles
Castelul Peles - Sinaia.

Castelul Peles
Curtea interioara a Castelului Peles.
Castelul Peles - Sinaia
Casa de bilete - Castelul Peles.


Castelul Peles
Statuia lui Carol I din fata Castelului Peles.

Castelul Peles
Monumentul Reginei Maria de la Castelul Peles.

Castelul Peles
Drumul spre Castelul Peles.
Castelul Peles
Castelul Peles - Sinaia.
Castelul Peles
Castelul Peles - Sinaia.