luni, 29 iunie 2009

TURISM - Ansamblul Sculptural Brancusi din Tg Jiu, Jud. Gorj

Despre Brancusi e mult de scris. Despre operele lui - cu mult mai mult. Nu ma opresc decat asupra Ansamblului creat la Tg Jiu, care a devenit cea mai importanta realizare a sa.


Brancusi accepta in 1936 sa sculpteze un monument in memoria si cinstirea eroilor cazuti in Razboiul incheiat la 1918. Initiativa ii apartie presedintei Ligii Femeilor din Gorj, Arethia Tatarascu, al carei sot era primul ministru acelor vremuri. Locul ales: Tg Jiu.

Pornind de la raul Jiu, care curge de la nord la sud, constituind si o latura de hotar a Gradinii Publice din Tg Jiu (actualul Parc Central), Brancusi a creat o axa de la vest la est, pe care a plasat elementele sculptate ce formeaza complexul.

Pe o distanta de cca 1,8 km gasim insirate Masa Tacerii cu ale sale 12 scaune, urmata de Aleea Scaunelor si Poarta Sarutului, aceasta din urma fiind amplasata la iesirea din parc. Pe axa ce unea aceste opere cu Coloana Infinitului, aflata la iesirea din oras spre Rm Valcea, in acele vremuri existau case. Acestea au fost demolate si proprietarii despagubiti, astfel eliberandu-se spatiul din culoarul de legatura dintre sculpturi. In 1938 pe aceeasi axa se va construi Biserica Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, la proiectarea careia a participat insusi Brancusi, biserica fiind inclusa in proiectul complexului sau scultural.
Ultima piesa asezata in complex este Masa Singuratica, plasata dupa Coloana Infinitului.
Intregul complex astfel creat primeste numele de Calea Eroilor, dandu-i-se in timp valentele unei Gradini Initiatice.
Masa Tacerii, Poarta Sarutului si Coloana Infinitului - toate reprezinta punctele de referinta ale complexului si asupra acestora ne vom indrepta atentia.


Masa Tacerii



Masa Tacerii este formata dintr-o masa cu diametrul de 2,18 metri si cu o grosime de 43 cm, asezata pe un picior de 1,5 metri. Are 12 scaune cu diametrul de 45 cm si inaltimea de 55 de cm. Masa e realizata din travertin de Banpotoc iar scaunele din piatra de Campulung si conceputa avand ca model mesele taranesti autentice.


Poarta Sarutului

Poarta Sarutului este realizata tot din travertin de Banpotoc, avand forma unui Arc de Trimf. Inalta de 5,3 metri, lunga de 6,6 metri si groasa de 1,7 metri, Poarta Sarutului are sculptate pe stalpii sai basoreliefuri sub forma de cercuri sau sfere taiate pe jumatate. Acestea, formand un intreg, reprezinta sarutul dintre femeie si barbat, barbatul si femeia, plusul si minusul. Privind de jos in susul stalpului se observa asemanarea pana la identificare cu picioarele unei femei, ce se unesc in zona coapselor, in zona pantecului aflandu-se cele doua jumatati ce formeaza intregul.


Coloana Infinitului

Coloana Infinitului este realizata din 15 moduli de fonta de forma romboidala (octaedrici), cu inaltimea de 1,8 metri fiecare. La capete se gaseste cate o jumatate de modul, cel de la baza avand 1,36 metri iar cel din varf fiind de 0,9 metri. Toate modulele sunt fixate pe un stalp de 29,33 metri, amintind de stalpii de sustinere a pridvoarelor din casele traditionale taranesti din Oltenia. Denumirea initiala a fost de "Coloana Recunostintei Fara Sfarsit", Brancusi numind-o pe scurt "Coloana Infinita", si este o stilizare a coloanelor funerare specifice sudului Romaniei, fiind inchinata soldatilor romani morti pe malurile Jiului in primul razboi mondial.

Niciun comentariu: