Situata la circa 279 de km de Bucuresti si 117 km de Brasov, Sighisoara atrage anual foarte multi turisti straini. Se poate ajunge pe traseul drumului european E 60, de la Targu Mures la Brasov sau cu trenul pe traseul Bucuresti - Brasov - Teius, cu derivatii spre Arad si Oradea. Posibilitatile de cazare sunt nelimitate, la hoteluri, moteluri si pensiuni.
Sighisoara - vedere generala.
Din 1999 Sighisoara a fost inclusa in patrimoniul UNESCO, fiind in acelasi timp si pe lista monumentelor protejate a organizatiei Wolrd Heritage Cities alaturi de alte orase Europene ce detin monumente de acest rang.
Turnul cu ceas - Shighisoara.
Strada ingusta in Sighisoara.
Sighisoara - vedere generala.
Situata pe Tarnava Mare, Sighisoara reprezintă o cunoscută destinaţie turistică si poate fi considerata o perla a Europei, fiind una dintre putinele cetati locuite si astazi, de pe batranul continent. Prima atestare documentara o mentioneaza in anul 1280 sub denumirea de «Castrum Sex», desi exista dovezi ale existentei sale inca din 1191. Construita de colonistii sasi care aveau obligatia de a asigura paza frontierei regatului maghiar din secolele XII-XIII d.H., cetatea a adunat intre zidurile ei, laolalta mestesugari sasi, romani si maghiari. Din acest motiv orasul cetate a primit numele in toate cele trei limbi: SCHAESSBURG, SIGHISOARA, SEGESVAR. Mai mult, mestesugarii erau organizati in bresle care administrau cate un turn de aparare. Lungimea zidurilor de aparare este de 960 de metri, iar din cele 14 turnuri s-au mai pastrat doar 9, in afara celui cu ceas.
Cetatea Sighisoara.
De 15 ani, vara, timp de trei zile se desfasoara aici Festivalul de Arta Medievala.
Multitudinea de puncte de atractie turistica din interiorul orasului, turnuri, bastioane, biserici si case, sunt greu de prezentat in cateva cuvinte. Totusi, cele mai importante ar putea fi considerate Turnul cu Ceas - locul de intrare in cetate - care este si o imagine simbol a Sighisoarei, Turnul Cositorarilor, Turnul Macelarilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Fierarilor, Turnul Franghierilor, Turnul Tabacarilor, Biserica Manastirii, Biserica din Deal, Casa Venetiana, Casa cu Cerb, Casa de pe Stanca, Casa cu Sindrila (Eweret), Casa Vlad Dracul si altele.
Turnul cu ceas - Sighisoara.
Turnul cu ceas
De-a lungul timpului, Turnul Portii a fost folosit pentru reuniunile sfatului si a depozitarii arhivei si a tezaurului Sighisoarei. Turnul Portii a fost supranumit Turnul cu Ceas dupa 1604 cand a fost instalat nu orologiu cu mecanism de lemn. Abia in 1648, fierarii sighisoreni au reconstruit mecanismul ceasului din piese metalice, si l-au imbunatatit in asa fel incat limbile indicau si minutele. Cele doua cadrane, cu diametrul de 2,4 metri, sunt orientate unul spre Orasul de Jos iar celalalt spre Cetate. De asemenea orologiul a fost dotat cu doua grupuri de statuete confectionate din lemn, dispuse in trei registre. Doua dintre figurine reprezinta Justitia si Dreptatea, care simbolizau autonomia judiciara a orasului. O alta figurina reprezinta un caldarar care anunta ora exacta. Apoi mai este reprezentat un «om disperat», figurina care se pare ca aminteste strainilor ca in cetate se aplica pedeapsa capitala. De asemenea, dupa moda timpului, nu lipsesc statuietele din lemn de tei inalte de 0,80 m, infatisand pe zeii pagani ce personificau zilele saptamanii: Diana, Marte, Mercur, Jupiter, Venus, Saturn si Soarele. Din 1964, ceasul a fost dotat cu un motor electric.
In prezent, Turnul cu Ceas adaposteste Muzeul de Istorie al Orasului.
Turnul Cositorarilor - Sighisoara.
Turnul Cositorarilor
Este o constructie robusta dar si ciudata in acelasi timp, imbinand un trunchi pentagonal pe o platforma dreptunghiulara, peste care se afla meterezele care formeaza un etaj octogonal si deasupra acoperisul este hexagonal cu laturi inegale.Tencuiala ciuruita de gloante si ghiulele ii confera aspectul de cladire care a trecut prin multe focuri ale luptelor. Turnul este completat de Galeria Puscasilor, un unicat in arhitectura cetatii.
Turnul Tabacarilor
Turnul Tabacarilor se afla situat pe latura de S-E, fiind unul dintre cele mai vechi turnuri, fapt. Din punct de vedere arhitectonic arata ca o prisma patrata, cu acoperisul intr-o singura apa. In 1631 i-a fost alipit Turnul Barbierilor, dar care a fost distrus mai tarziu.
Turnul Aurarilor
Turnul Giuvaergiilor sau Aurarilor este mentionat documentar in anul 1511, fiind construit in partea de sud-vest, in punctul cel mai inalt al cetatii, alaturi de Bastionul Castaldo. In 1706 a fost aruncat in aer de curuti dupa care in anul 1809 un traznet i-a distrus acoperisul si etajul iar din 1863 a fost transformat in sala de gimnastica a Scolii din Deal. In 1935 a devenit capela mortuara.
Turnul Croitorilor - Sighisoara.
Turnul Croitorilor
Turnul Croitorilor dateaza din secolul al XIV-lea fiind cea de a doua Poarta de acces in Cetate. Turnul a apartinut uneia dintre ce le mai bogate bresle din cetate. Din cauza unui incendiu, in 1676 turnul a fost distrus, mai ales ca in interior se aflau butoaie cu pulbere si diverse arme. Trei ani mai tarziu a fost reconstruit, iar gangul din partea de nord-vest a fost transformat in depozit de pulbere.
Turnul Frangherilor
Turnul Frangherilor se afla in coltul de nord-vest al platoului de sus. In 1935, cu ocazia unor sapaturi arheologice, in subsolul sau au fost descoperite urmele unor creneluri, aceasta ducand la concluzia ca a fost construit peste un zid mai vechi al cetatii. Mult timp in acest turn a locuit paznicul cimitirului.
Turnul Macelarilor
Turnul Macelarilor se pare ca a fost construit in secolul al XV-lea, si apoi reconstruit in secolul al XVI lea. Potrivit documentelor, el este amintit pentru prima data in anul 1680. Aceasta avea o importanta strategica deosebita, fiind situat la poalele celei mei abrupte portiuni ale dealului ce coboara de pe platoul superior spre platoul inferior.
Turnul Fierarilor - Sighisoara.
Turnul Fierarilor
Turnul Fierarilor este un turn de flancare si a fost construit in 1631 pe locul fostului Turn al Barbierilor. Fatada este dotata cu ferestre si goluri pentru tragere, ce ii confera un aspect deosebit. In trecut proteja Biserica Manastirii in cazuri de asediu.
Din pacate, in secolul al XIX-lea au fost darmate mai multe constructii, cum ar fi: Turnul Lacatusilor in 1894 si Manastirea Franciscanilor pentru a se construi Biserica catolica; Turnul Dogarilor in 1886, despre care se spune ca era printre cele mai vechi din cetate, camerele sale fiind folosite ca locuinte. Despre Turnul Tesatorilor se stie ca a adapostit multa vreme inchisoarea militara a orasului, apoi a fost demolat in anul 1858 iar cu piatra rezultata s-au pavat pentru prima data strazile cetatii.
Strada ingusta in Sighisoara.
Turnul Cojocarilor
Turnul Cojocarilor, construit in secolul al XV-lea, pare a fi cel mai modest dintre toate si se afla la foarte mica distanta de turnul Macelarilor, de care este legat prin poarta Torle, unde se facea impartirea turmelor seara.
Turnul Cizmarilor
Turnul Cizmarilor este atestat documentar pentru prima data in anul 1594, dar a fost reconstruit in forma actuala in anul 1650. Este construit in plan hexagonal si mai scurt decat celalalte turnuri.
Inedit la acest turn este un mic turnulet de observare orientat spre oras. Acesta a avut in fata sa un bastion de artilerie ce a fost demolat in 1846. Astazi, gazduieste statia locala “Radioson”.
Biserica din Deal - Sighisoara.
Alte atractii turistice in Sighisoara
Biserica din Deal, care este singura biserica evanghelica cu cripta veche din Transilvania, in zidurile careia se afla 60 de morminte. In biserica se mai afla o colectie de altare, aduse din Germania, si o colectie de lazi de zestre. De asemenea, pe peretii Bisericii se afla o fresca, din 1380, care infatiseaza Sfanta Treime ca o persoana cu trei chipuri.
Apoi, la Biserica Manastirii se afla o colectie de covoare orientale si saptamanal este sustinut un concert de orga.
Una dintre cele mai vechi cladiri este Casa Vlad Dracul si se afla în stanga micii pieţe a Turnului cu Ceas. Clădirea a fost locuinta oficiala, aparţinand primarului sau judelui regal al cetăţii. Tot aici a locuit intre anii 1431-1435 Vlad Dracul, fiul lui Mircea cel Batran. In prezent, in cladire funcioneaza un restaurant.
Casa cu Cerb, o constructie specifica renasterii transilvane, si-a primit numele datorita unui cap de cerb fixat pe colţul cladirii.
Casa Vlad Dracul - Sighisoara.
Piaţa cetatii este delimitata de case, din secolul al XVIII-lea, in care locuiau familiile nobililor oraşului. In piata se tineau targurile principale sau se judecau procesele capitale, fiind amplasat si stalpul infamiei.
Din Piaţa Cetăţii se desprinde strada Bastionului pe care se află Casa cu Sindrilă, o casă specifică de mesteşugar. Casa găzduieşte sediul Centrului Interetnic pentru Tineret din cadrul Forumului German din Sighişoara, unde se desfasoară numeroase cursuri de instruire a tineretului şi adăposteşte un Internet-Café.
Muzeul de istorie din Sighisoara.
Din Piaţa Cetăţii se desprinde strada Bastionului pe care se află Casa cu Sindrilă, o casă specifică de mesteşugar. Casa găzduieşte sediul Centrului Interetnic pentru Tineret din cadrul Forumului German din Sighişoara, unde se desfasoară numeroase cursuri de instruire a tineretului şi adăposteşte un Internet-Café.
In timpul Festivalului de Arta Medievala, cei care circula pe strazile cetatii, artisti, vanzatori de suveniruri ori chiar turisti, sunt imbracati, in general, cu vestminte ce amintesc de epoca feudala.
Nota: Informatiile sunt de aici.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu