În antichitate, pe locul viitoarei cetăţi Chilia, a existat o cetate grecească Achillea. Numele acesteia din urmă, ca şi cel de Chilia, pare a veni de la numele eroului grec Ahile, înmormântat, potrivit legendei, la gurile Dunării, pe insula Leuke (azi Insula Şerpilor).
Până în secolul al X-lea, cetatea este stăpânită de bizantini. Ulterior, trece în posesiunea genovezilor. În această perioadă, cetatea poartă numele de Licostoma. Registrul ţinut la Chilia de către notarul genovez Antonio de Podenzolo între noiembrie 1360 şi mai 1361 atestă o intensă activitate comercială la Dunarea de Jos. De aici se exportau spre capitala Imperiului Bizantin mari cantităţi de grâu, miere, ceară, vin, sare, peşte şi alte produse.
La sfârşitul secolului al XIV-lea, Mircea cel Bătrân extinde teritoriul Ţării Româneşti până la Marea Neagră, Chilia intrând astfel în componenţa statului muntean. La scurt timp, în 1426, domnul Moldovei Alexandru cel Bun pune stăpânire pe cetate, profitând de situaţia grea în care se afla domnul Ţării Româneşti, Dan al II-lea.
Peste două decenii, în 1448, domnitorul Petru al II-lea al Moldovei cedează cetatea Chilia lui Iancu de Hunedoara, care îl ajutase în lupta pentru recâştigarea domniei împotriva lui Roman al II-lea.
Pe 22 iulie 1462, Ştefan cel Mare asediază fără izbândă Cetatea Chilia, apărată de o garnizoană ungară. În cadrul atacului, Ştefan este rănit la gleznă. Potrivit tradiţiei, Ştefan cel Mare a pierdut doar două bătălii, una dintre care fiind asediul Chiliei din 1462. La doi ani şi jumătate de la eşec, în ianuarie 1465, după un asediu de o zi (24 ianuarie), Ştefan cel Mare cucereşte Cetatea Chiliei. Domnitorul îl numeşte pe Isaia, cumnatul său, pârcălab al cetăţii. Pentru îmbunătăţirea sistemului de apărare, în vara lui 1479, Ştefan cel Mare reconstruieşte Cetatea Chilia pe malul stâng al Dunării (Cetatea Chilia Nouă). La lucrări participă 800 de zidari şi 17.000 de ajutoare.
În 1484 are loc campania sultanului Baiazid al II-lea în Moldova. la 6 iulie 1484 începe asediul Cetăţii Chilia, apărată de moldovenii conduşi de pârcălabii Ivanco şi Maxim. După opt zile, la 14 iulie, cetatea este cucerită de invadatori. Cetatea Chilia este stăpânită de otomani până în 1812, când, odată cu anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus, urmează destinul provinciei respective, cu excepţia perioadei 1856-1878, când Basarabia de sud este reîntoarsă Moldovei (dupa Unirea din 1859, în componenţa României).
Urmele vechii cetăţi pot fi vazute în localitatea Chilia din regiunea Odesa (azi în Ucraina). Cetatea este în ruine, complet abandonată de autorităţile din România şi Republica Moldova, cele două state care îl revendică pe Ştefan cel Mare drept erou naţional.
În prezent, din cetate nu a mai rămas decât un turn (aparent, capela cetăţii) care se află pe teritoriul privat al unei întreprinderi industriale.
Localizare:
2 comentarii:
Tino, am o propunere pentru tine, dar nu ai contactul pe blog. Trimite-mi te rog un email la adresa de email din comentariu pentru a putea sa iti prezint proiectul la care vreau sa te invit.
Mersi, Florin
in 1989 chilia noua arata la fel de rau ca in 1957. era o ruina. nu am putut merge la cimitir sa punem o floare, caci ne mancau serpii. romanii de acolo se temeau sa spuna ca au rude in romania. dupa 1989 nu mai stim nimic de existenta lor. se ascund de noi de teama. asa ca nu ne miram ca se prefac a nu sti nimic despre istoria moldovei. mama mea, refugiata in romania in 1944, nu uita, de cate ori facea mamaliga, sa ne deseneze pe malai dunarea, cetatea lui stefan, casele bunicilor. traiesc cu regretul ca sunt perona non grata in orasul parintilor mei.
Trimiteți un comentariu