marți, 21 iulie 2009

TURISM - Manastirea Cozia

Manastirea Cozia

Cunoscuta ca una din cele mai vechi si complexe monumente istorice si de arta din Romania, Manastirea Cozia este situata pe malul drept al Oltului la 22 km de Ramnicu Valcea si 75 km de Sibiu. Zidita intre anii 1386-1388 si 1393 aceasta manastire este una din cele mai importante ctitorii ale Voievodului Mircea cel Batran. Initial a fost cunoscuta sub numele de Manastirea Nucet, fiind cladita intr-o regiune prielnica pentru cresterea nucilor. Numele de Cozia l-a primit mai tarziu, dupa muntele din vecinatate.
Manastirea Cozia
Biserica manastirii Cozia.

In Biserica Mare, cu hramul "Sfanta Treime", se poate vedea pictura originara si anume in naos, unde, pe pereti de vest, sunt pictati Mircea si fiul sau Mihail in costume de cavaleri, iar in stanga se afla portretul lui Serban Cantacuzino. In pronaos se gasesc mormintele voievodului Mircea si al monahiei Teofana, mama lui Mihai Viteazul, calugarita dupa moartea fiului ei si decedata in 1605.
Manastirea Cozia nu mai pastreaza aproape nicio urma autentica de pe vremea ctitorului manastirii Mircea cel Batran.
Singurele obiecte ramase de pe vremea domnitorului - doua clopote - au fost luate de mai-marii bisericii si duse unul la Episcopia Ramnicului si cel de-al doilea la Episcopia Argesului. Epitaful lui Mircea cel Batran a ajuns si el la Muzeul de Arta de la Bucuresti, la Cozia ramanand doar o bucata din placa de mormant a domnitorului. De asemenea, tot de pe vremea lui dateaza modelul de cruce voievodala care se afla si acum pe turla manastirii.

Manastirea Cozia
Manastirea Cozia.

Vitraliile lui Ceausescu, demontate

In schimb, Nicolae Ceausescu a reusit sa lase cateva urme la Cozia, desi nu a vizitat manastirea decat o singura data, imediat dupa ce a devenit presedinte.
Chipul lui Nicolae si al Elenei Ceausescu au tronat mai multi ani in muzeul manastirii, alaturi de cele ale marilor domnitori care si-au adus contributia la consolidarea fortaretei. Inainte de Revolutie insa, vitraliile cu sotii Ceausescu au fost demontate, la sfatul unor „vizitatori straini" si ascunse in podul manastirii.
Vitraliile au fost aduse in 1986 la muzeu, in conacul lui Mircea, de cei de la Muzeul Judetean. Ceausescu statea aici, alaturi de Decebal, Burebista, Petru Voievod, Mircea Voievod, iar in '89 era inca aici. Inainte de Revolutie a fost la Cozia PS Calinic, episcopul Argesului cu o delegatie puternica de lorzi englezi si unul dintre ei a sa le dea jos, sa nu le mai tina acolo. Nu se stie de unde stia ca o sa vina Revolutia.

Manastirea Cozia
Vitralii din biserica manastirii Cozia.

Ceausescu si-a lasat insa gandurile si semnatura si in Cartea de Aur a manastirii, pe prima pagina, pe 11 iunie 1966: „Am vizitat cu mare interes Manastirea Cozia, unul dintre cele mai reprezentative monumente ale artei noastre vechi, lacasul unde isi doarme somnul de veci marele Domn al Tarii Romanesti, Mircea cel Batran.
Luptele lui Mircea si ale celorlalti viteji voevozi ai tarilor romane pentru libertate, neatarnare si fiinta nationala si-a aflat astazi stralucita implinire in patria noastra libera, independenta si suverana - Republica Socialista Romania".

Manastirea Cozia
Curtea manastirii Cozia.

Manastirea are doua paraclise, unul din zid cu hramul Adormirea Maicii Domnului, asezat in coltul de sud-est al manastirii, datand din 1583 iar celalalt, zis brancovenesc, asezat in coltul de nord-est, este din caramida avand doua case boltite si un foisor ce dateaza din anii 1710-1711.
Bolnita se afla pe partea cealalta a soselei, avand hramul "Sfintii Apostoli" fiind zidita intre anii 1542-1543 de Petre Voievod. Pe latura estica a acestui corp de cladiri este amenajat un muzeu in care sunt expuse monede, tiparituri vechi, obiecte si podoabe de cult.
Cozia veche ( "Schitul de Piatra" - este denumirea ruinelor unei foste bisericute, ale carei ziduri se puteau vedea pana in 1986 pe Valea Oltului), situat la 1 km nord de manastire, are hramul Sfantul Ioan Botezatorul" si se crede ca ar fi ctitoria lui Radu, tatal lui Mircea, la sfarsitul secolului al XIII- lea inceputul secolului al XIV-lea.

Manastirea Cozia
Manastirea Cozia.

Monumentul pastreaza amprenta a mari domnitori ai Tarii Romanesti: pictura interioara realizata initial intre anii 1390-1391 a fost refacuta dupa 1512 de Neagoe Basarab care a construit si fantana ce astazi ii poarta numele. Dupa 1706, Constantin Brancoveanu a construit pridvorul in stilul cunoscut astazi sub numele de "stilul brancovenesc". Restul bisericii este construit, inca de la inceput, in stil bizantin cu influente locale.
Picturile murale de la Manastirea Cozia constituie bunuri ale patrimoniului cultural national.

Cozia este cea mai vizitata manastire din Romania, muzeul manastirii fiind singurul pentru care nu se percepe taxa.

Manastirea Cozia

Pictura din biserica manastirii Cozia.
Manastirea Cozia
Biserica manastirii Cozia.

Manastirea Cozia

Niciun comentariu: