joi, 2 iulie 2009

TURISM - Manastirea Tismana, jud. Gorj

Manastirea Tismana se afla la 33 km de Targu Jiu, spre vest. Dupa ce lasam in stanga comuna Arcani si trecem prin comuna Petisani(unde se afla o bisericuta de lemn construita in 1735) ajungem la Tismana, comuna asezata pe malul raului cu acelasi nume.
In drum spre Tismana, putem face un popas la Hobita, la casa memoriala Constantin Brancusi. Continuandu-ne calatoria, vom trece prin Dumbrava, o padure cu arbori seculari, dupa care, la mai putin de 10 km, ne asteapta un splendid monument istoric si de arta din secolul al XIV-lea: Manastirea Tismana.

Manastirea Tismana este una dintre cele mai vechi si mai importante manastiri din tara. Asezata pe o muchie de stanca de 40 m inaltime , manastirea a fost ridicata initial din lemn in anul 1370 de catre calugarul Nicodim in timpul domniei lui Vladislav I. Locul de rugăciune, priveghere şi odihnă al Cuviosului Nicodim a fost în grota aflată pe stânca de lângă manastire.

Constructia zidurilor de piatra a inceput in 1377 si s-a terminat in 1385. In timpul domniei lui Mircea cel Batran au fost ridicate chiliile. Manastirea a fost pictata in 1564 de mesterul zugrav Dobromir. Manastirea a avut, in timp, multe de suferit in special in vremea luptelor dintre turci si austrieci. Usile ferecate ale manastirii au fost duse de turci la cetatea Vidinului, fiind recuperate deabia in 1877. In anul 1844 a fost refacuta iar intre 1954-1964 a fost restaurata.


In interiorul manastirii se remarca lespedea de pe mormantul lui Nicodim , frescele originale din pronaos, picturile din naos (efectuate in secolul al XVIII-lea), portretele ctitorilor, mobilierul liturgic, iconostasul ce dateaza din 1742, tampla din 1766, decorata cu ornamente de traditie brancoveneasca. Paraclisul este ridicat de Matei Basarab. Aici se gasesc doua tetraloguri, sculptate in lemn si trei superbe vitralii, donate de George Cosbuc, care si-a petrecut in tihna acestor locuri multe vacante.


In 1821, Tudor Vladimirescu a ordonat de la manastirea Tismana strângerea pandurilor. Atribuindu-i-se un rol important de rezistenta, manastirea cade totusi repede in mâna turcilor, datorita lipsei de munitii si tradarii unor conducatori.

In incinta manastirii au fost inchinate multe ore muncii carturaresti, asa incat Tismana devine unul din primele centre de cultura din Tara Romaneasca. Din bogatul tezaur al acestui lacas, desele jefuiri au lasat putine lucruri. Printre ele se afla si cea mai veche piesa de argintarie cunoscuta in Tara Româneasca - Cadelnita de la Tismana, datata la sfarsitul secolului al XIV-lea, inceputul secolului al XV-lea (azi la muzeul de arta) si "Tetravanghelul lui Nicodim", cel mai vechi manuscris, datat 1405-1406.

Printre obiectivele turistice care ar trebui vizitate, odata ajunsi acolo, avem: padurea de castani comestibili Eroni, la care se ajunge pe o potecă, în numai 12 minute de urcuş, rezervaţia naturală Cotul cu Aluni, care se afla la nord de castanii din Eroni, pădurea de castani Pocruia, rezervaţia naturală Cornetul Pocruii, la vest de padurea de castani Pocruia, rezervatia de castani seculari din Nereaz. Zona este renumită pentru castani, iar foarte mulţi cetăţeni scot profit din comercializarea fructelor acestor pomi. Un popas trebuie făcut la schiturile Cioclovina de Jos şi Cioclovina de Sus câteva ore de urcuş, pe cărări de munte. Păstrăvăria Tismana unde turiştii pot găsi peşte foarte sănătos şi la un preţ bun, dar şi o vizită la Cheile Sohodolului de Izvarna, peştera şi izvoarele carstice de la Izvarna, peştera Gura Plaiului.

2 comentarii:

Vaca Verde spunea...

Salut! revin cu o rugaminte: daca iti trimit invitatie, accepti să postezi articolele despre turism si pe romania normala? eu sunt fan al zonei si intentionam sa ma apuc eu sa vorbesc despre jud gorj, da' daca ai facut-o tu, e si mai bine :)
multam.

Tino spunea...

Ok.