joi, 30 iulie 2009

TURISM - Palatul Parlamentului, Bucuresti

Palatul Parlamentului, Bucuresti

Palatul Parlamentului, Bucuresti
Cladirea are o suprafata desfasurata de 333.000 m patrati, inscriindu-se in Cartea Recordurilor" la capitolul "Cladiri Administrative ", pe locul 2 in lume dupa cladirea Pentagonului.

Palatul Parlamentului a fost construit intre anii 1984 si 1989 fiind cea mai grandioasa constructie administrativa din Europa. Cladirea Palatului Parlamentului se afla situata in partea centrala a Bucurestiului (sectorul 5), pe Dealul Arsenalului. Fiind ridicata pe o colina artificiala, pentru constructia sa a fost necesara demolarea a peste 7 km patrati din vechiul centru al capitalei iar o data cu demolarea cartierelor au disparut si cladiri importante precum Manastirea Vacaresti, Spitalul Brancovenesc, Arhivele Nationale sau Stadionul Republica.

Aici a dorit Ceausescu sa fie resedinta presidentiei, a comitetului central al partidului comunist si al unor ministere. Dictatorul n-a precupetit nimic, interioarele fiind de un lux iesit din comun: scari imense de marmura, tavane cu dantelarii de ornamente, mozaicuri in culori deosebite, usi bogat sculptate, siruri intregi de candelabre si lampi din cristal, covoare executate pe comenzi speciale, mobila pe masura acestor frumuseti si multe altele.

Palatul Parlamentului, Bucuresti
Palatul Parlamentului este împartit în 21 de corpuri si are 1100 de incaperi.

La Revolutie erau terminate numai citeva incaperi si exteriorul, dupa aceasta data au continuat lucrarile pina in 1997, cind devine Palatul Parlamentului.
Cladirea are o suprafata desfasurata de 333.000 m patrati, inscriindu-se in Cartea Recordurilor" la capitolul "Cladiri Administrative ", pe locul 2 in lume dupa cladirea Pentagonului, iar din punct de vedere al volumului, cu cei 2.550.000 m cubi ai sai, pe locul 3 in lume, dupa cladirea de asamblare a rachetelor spatiale de la cape Canaveral din Florida si dupa piramida lui Quetzalcoatl din Mexic. Cladirea este structurata pe 6 nivele si împartita în 21 de corpuri si are 1100 de incaperi, dintre care 440 sunt birouri , peste 30 de sali si saloane, 4 restaurante, 3 biblioteci, o sala de concerte si 2 parcari subterane iar materialele folosite la ridicarea si amenajarea cladirii sunt romanesti.

Palatul Parlamentului, Bucuresti
Palatul Parlamentului, Bucuresti.

Cladirea, care poate fi vazuta din orice punct al Bucurestiului, a fost privita ca o cladire hidoasa dupa revolutie, în jurul ei începând sa graviteze idei care mai de care mai originale. Unii, din prea multa exaltare revolutionara, au vrut s-o darâme, prin dinamitare, fireste, pentru ca simboliza trecutul. Altii au fost de parere ca ne lipsea un mare muzeu al comunismului si exista o cladire în plus. În fine, s-au strecurat si idei excentrice cum ar sa fie un cazinou.

Când oamenii si-au dat seama câte milioane sunt încremenite acolo si jefuite fara discernamânt, cladirea a început sa fie privita cu mai putina ostilitate si au numit-o "Casa Poporului". Pentru ca el, poporul, îndurase foamea si frigul, el participase direct sau indirect la înaltarea ei si avea dreptul sa-i influenteze destinele.

Palatul Parlamentului, Bucuresti
Vedere de la Palatul Parlamentului - Piata Constitutiei, Bd Unirii - cu 300 m mai lung decat Champs Alizée.

In fata Palatului Parlamentului se deschide Piata Constitutiei (serveste ca loc de desfasurare pentru spectacole, defilari, sarbatoriri) din care porneste apoi bulevardul Unirii (fost Victoria Socialismului), pe care Ceausescu l-a dorit mai lat decit Champs Elysees. Intreaga artera este presarata cu fantini mai mari sau mai mici, bogat ornamentate in piatra si al caror nivel estetic a atras numeroase controverse.

Palatul Parlamentului, Bucuresti
Sala Intrarea 13 septembrie - Scara principala are o inaltime de 30 m si 27 m latime si conduce la birourilor prezidentiale.

Salile din Palatul Parlamentului

Numele salilor si saloanelor din Palatul Parlamentului au fost alese dupa 1989, ele invocand evenimente importante din istoria poporului roman sau personalitati cunoscute pe plan mondial. Majoritatea sunt legate de aspiratiile romanilor pentru Unire si de istoria parlamentarismului in Romania.

Intrarea 13 Septembrie

Cuprinde un hol mare legat de scara monumentala ce duce la etajul I iar deasupra scarilor se poate observa o cupola alcatuita din sticla albastra si un candelabru. Scara are o inaltime de 30 m si 27 m latime si conduce la birourilor prezidentiale. Originalitatea acestiu hol de intrare consta in motivul plafonului care se reflecta ca intr-o oglinda in decorul solului, un mozaic inspirat de cel descoperit la Histria si care amintesc de prezenta coloniilor grecesti antice pe tinutul nostru.

Palatul Parlamentului, Bucuresti
Sala Drepturilor Omului - Palatul Parlamentului.
Palatul Parlamentului, Bucuresti
Candelabrul de cristal de 2 tone din Sala Drepturilor Omului - Palatul Parlamentului.

Sala Drepturilor Omului

Caracteristica acestei sali este modulul format din doi pilastri din lemn, element intalnit in arhitectura renasterii italiene. Plafonul este bogat ornamentat iar oglinzile sunt din ipsos platinat cu ornamente din stuc. Tot aici se gaseste si un candelabru din cristal de Medias ce cantareste circa 2 tone precum si o masa circulara din lemn de stejar in jurul careia se gasesc 60 de scaune lucrate tot din lemn de stejar si tapiterie de catifea . Covorul prezent in aceasta sala, respecta decorul parchetului de stejar colorat in diferite nuante precum si modelui candelabrului.

Palatul Parlamentului, Bucuresti
Galeria de Onoare si holul intrarii Oficiale - Palatul Parlamentului.

Galeria de Onoare si holul intrarii Oficiale

Este un culuar lung de 150 de metri si lat de 18 m, cu usi glisante din stejar in trei zone distincte, cu geam de cristal, construite pe schelet metalic. Galeria este iluminata natural de 14 ferestre si porti – ferestre completata fiind de cele 67 de luster din cristal. Pardoseala din zona centrala este conceputa in forma unui mare covor, cu marmura alba si Caprioara bej si o brodura de elemente decorative.

Cele 34 de coloane ce sprijina boltile sunt de forma octogonala si sunt realizate din marmura alba cu elemente decorative sculptate, folosindu-se si marmura roz de Ruschita. Aici se afla si cele doua scari monumentale, avand fiecare cate o fereastra inalta de 16m.

Palatul Parlamentului, Bucuresti
Sala Nicolae Balcescu - Palatul Parlamentului.

Sala Nicolae Balcescu

Sala poarta numele marelui om politic, istoric, ganditor democrat si revolutionar, Nicolae Balcescu.

Coloanele sunt realizate din marmura de Ruschita iar candelabrele au fost realizare de artisti plastici la Medias. Draperiile din matase si covorul inflorat au fost tesute la Sighisoara respectiv Cisnadie. Usile sunt facute din lemn de mahon, acesta fiind un cadou primit de Ceausescu de la prietenul sau Mobutu Sese Seko, presedintele statului Zair ( azi Republica Democrata Congo)

Sala Nicolae Iorga

Sala poarta numele lui Nicolae Iorga , istoric, om politic si scriitor, membru al Academiei Romane, prim ministru in anul 1930.

Sala este decorata cu aceleasi esente de lemn pentru tavan si pereti, predominand lemnul de stejar. Peretii sunt ornamentati cu lucrarile artistilor : Margareta Sterian, Nicolae Blei, Gherghe Simion, Zamfir Dumitrescu.

Palatul Parlamentului, Bucuresti
Sala Alexandru Ioan Cuza - Palatul Parlamentului.

Sala Alexandru Ioan Cuza

Sala poarta numele domnitorului Tarii Romanesti si al Moldovei si este situata in axul principal al palatului. Are o arhitectura eclectica avand ca element principal de compozitie coloana angajata cu capitel in stil corintic si cu fusul coloanei prelucrat cu motive ornamentale traditionale arhitecturii stilului Brancovenesc. Usile sunt sculptate cu motive decorative, draperiile sunt cusute cu fir de aur iar pe peretele fundal se afla un arc central puternic, iliminat pe contur, flancat de doua coloane.

Palatul Parlamentului, Bucuresti
Sala Ion I. C. Bratianu - Palatul Parlamentului.

Sala Ion I. C. Bratianu

Sala este situata la parter avand o suprafata medie. Decoratia este foarte bogata: tavanul preia principiile compozitionale ale tavanului avand o rozeta mare, centrala, cu elemente geometrice compuse din sortimente de marmura, draperiile sunt de catifea rosie cu fir de aur si argint.

Palatul Parlamentului, Bucuresti
Sala C.A. Rosetti - Palatul Parlamentului.

Sala Tache Ionescu

Sala este folosita pentru targuri, expozitii, cockteil-uri. Decoratia aminteste de arta orientului antic. Tavanul este acoperit de o foita de aur, pardoseala contine ornamente marginale unde predomina elemente geometrice si florale. In aceasta sala sunt expuse lucrari de pictura si arta decorative iar printre pictori se remarca Angela Bradean, Marian David, Vasile Celmare.

Sala C.A. Rosetti

Aceasta este sala de spectacole a Centrului International de Conferinte ce gazduieste conferinte, concerte cat si piese de teatru. Aici se afla cel mai mare candelabru ce cantareste 3 tone. Se remarca stilul cubist, ard- deco. Covoarele sunt in semicerc, ca si bancile care circumscriu spatial central.

Palatul Parlamentului, Bucuresti
Sala Unirii - Palatul Parlamentului.

Sala Unirii

A fost proiectata pentru marile receptii care ar fi avut loc la nivel de sef de stat in aceasta cladire. Coloanele au caneluri in stil romanesc, cu capitel corintic si sunt din marmura alba de Ruschita. Peretii au oglinzi de ipsos cu ancadramente din marmura alba de Ruschita bogat ornamentate iar tavanul este din sticla. Usile sunt decorate cu motive inspirate din arhitectura traditionala romaneasca. Covorul care acopera toata partea centrala a salii are o greutate de 3 tone dar intrucat sala este folosita des pentru targuri si expozitii nationale si internationale nu este expus in permanenta.

Zilnic intre orele 10 AM– 4 PM, se ofera programe de vizitare in mai multe limbi de circulatie internationala , vizitarea se poate face individual sau in grup si dureaza aproximativ 2 ore.

Palatul Parlamentului - Bucuresti
Intrarea principala in Palatul Parlamentului.
Palatul Parlamentului - Bucuresti
Interior Palatul Parlamentului.
Palatul Parlamentului - Bucuresti
Palatul Parlamentului.
Palatul Parlamentului - Bucuresti
Curtea interioara, Palatul Parlamentului.
Palatul Parlamentului - Bucuresti
Sala Alexandru Ioan Cuza - Palatul Parlamentului.
Palatul Parlamentului - Bucuresti
Sala Unirii - Palatul Parlamentului.
Palatul Parlamentului - Bucuresti
Galeria de Onoare si holul intrarii Oficiale - Palatul Parlamentului.
Palatul Parlamentului - Bucuresti
Interior Palatul Parlamentului.
Palatul Parlamentului - Bucuresti
Sala C.A. Rosetti, aici se afla cel mai mare candelabru ce cantareste 3 tone - Palatul Parlamentului.
Palatul Parlamentului - Bucuresti
Palatul Parlamentului.
Palatul Parlamentului - Bucuresti

Niciun comentariu: