vineri, 17 iulie 2009

TURISM - Pestera Scarisoara

Situata in Muntii Apuseni la aproximativ 40 km de orasul Campeni, in NV judetului Alba, pe teritoriul comunei Garda de Sus, Pestera Scarisoara este una dintre cele mai mari pesteri cu gheata din Romania (al doilea ghetar subteran ca marime din lume. Cel mai mare este in Slovacia).

Pestera Scarisoara - Muntii Apuseni
Gura de intrare in pestera Scarisoara.

Nu se poate preciza cu exactitate data cand pestera a fost descoperita dar este mentionata de catre Adolt Schmididi in 1863, geograf austriac care a facut primele observatii si prima harta a pesterii. Declarata monument al naturii si rezervatie speologica, pestera, situata la o altitudine de 1150 m este renumita datorita prezentei in interiorul ei a unui ghetar cu vechime de peste 3000 de ani, ce are o suprafata de 5500 metri patrati, cu grosime a stratului de gheata ce depaseste in unele locuri 37 m, iar unde este stratul cel mai subtire 26 m.
Pestera Scarisoara are o lungime totala de 750 m din care vizitabil 250 m iar adancimea de 110 m, cu o intrare de 50 m diametru si 48 m adancime accesul facandu-se printr-o scara metalica in vederea facilitarii intrarii turistilor.

Pestera Scarisoara
"Foca de gheata" se afla chiar la intrare - Pestera Scarisoara.

Pestera este impartita in mai multe sectoare ce au diferite denumiri. Astfel, chiar dupa intrare, se afla Sala Mare cu trecere in Biserica unde se gasesc peste 100 de formatiuni stalagmitice de gheata fiind totodata principala atractie turistica a pesterii. In stanga acestei sali se ajunge in Rezervatia Mare printr-o galerie cu o lungime de aproximativ 70 m sau in Rezervatia Mica. Vizitarea acestora este permisa doar in scopuri stiintifice si cu autorizatie speciala de la Institutul de speologie Emil Racovita din Cluj Napoca. La adancimea maxima a pesterii de 105 m se afla Galeria Maxim Pop. Celelalte doua sectiuni ale pesterii Catedrala si Palatul Sanzianei sunt lipsite de gheata.

Pestera Scarisoara
Pestera Scarisoara.

Cum se pastreaza gheata in pestera?

Pestera Scarisoara s-a format in timpul glaciatiunii cand muntii in care este situata erau acoperiti de zapada si gheata. Pestera avand decat o singura deschidere in partea de sus se formeaza astfel curenti de aer intre suprafata si pestera care ingaduie pastrarea ghietii.
Iarna , temperatura aerului din pestera inregistreaza aceleasi oscilatii ca temperatura aerului din jurul avenului (intrarii) ; vara temperatura urca pana la +1 C din aceasta cauza in fiecare vara din podeaua Salii Mari se topeste un strat de gheata gros de cativa cm.

Pestera Scarisoara - Muntii Apuseni
Accesul in Pestera Scarisoara se face printr-o scara metalica care faciliteaza intrarea turistilor.

Legenda

"Solomatul"care fura fete.

Povestile din batrani spun ca in pestera de la Scarisoara traia, in vremuri vechi, un balaur pe care localnicii il numeau Solomat. Acesta fura cate o fata frumoasa, fie in Noaptea de Anul Nou, fie in noaptea dinaintea Targului de Fete la Gaina si le ascundea intr-un palat de gheata pe care niciunul dintre localnici n-a avut ocazia sa-l vada.
O alta legenda spune ca, in spatele formatiunii calcaroase numite "La Brazi ", exista doua bazine tot timpul pline cu apa. Cine se aseaza in genunchi, isi descopera capul si bea direct cu buzele si-si pune o dorinta, isi va vedea visul cu ochii. Conditia este sa-si respecte "ritualul " si, timp de cel putin un an sa nu divulge nimanui dorinta pusa.

VIZITAREA se face doar cu un ghid dupa plata unei taxe. Intrarile grupurilor de 20-50 de personae se face la ore fixe: 9.00, 10.20, 11.40, 13.00, 14.20, 15.40, 17.00.

Pestera Scarisoara
Pestera Scarisoara.
Pestera Scarisoara
Pestera Scarisoara.
Pestera Scarisoara
Accesul in pestera se face printr-o scara metalica care faciliteaza intrarea turistilor.
Pestera Scarisoara
Pestera Scarisoara.
Nota: Informatiile sunt de aici.

Niciun comentariu: