vineri, 10 iulie 2009

TURISM - Salina Slanic Prahova

Cunoscuta drept cea mai mare salina din Europa, Slanic Prahova este, astazi, una dintre importantele statiuni balneoclimaterice din Romania, situata intre vaile Prahovei si Teleajenului, la circa 44 km de Ploiesti si la o altitudine de 400 m.
Muntele de Sare, unic in lume, Grota Miresei, Baia Baciului, Baia Verde si Salina Unirea sunt numai cateva dintre atractiile statiunii care, potrivit documentelor, mai bine de 300 de ani a fost un important loc de exploatare al sarii.

Slanic Prahova
Slanic Prahova - Grota Miresei.

Ca factori naturali de tratament trebuie amintita Vechea Mina de sare (Unirea), transformata in sanatoriu, la o adancime de 210 m, pentru tratamentul bolilor pulmonare intr-un microclimat de aer sarat; posibilitatea de a face bai cu ape minerale calde in cazi, bai reci in lac, aplicari de namol cald, pentru tratamente ginecologice si pentru electroterapie; izvoarele cu apa minerala (avand compusi ai calciului, clorului, sodiului, sulfului) si lacurile Baia Baciului, Baia Rosie, Baia Porcilor, Lacul Verde, cu concentratie mare de sare, sunt folosite la tratarea unor boli reumatismale. Posibilitatile de cazare sunt multiple, de la locurile in Complexul balnear pana la vile, pensiuni si gazduire in case private.

Slanic Prahova
Interior Salina de la Slanic Prahova.

Unica in tara si in Europa, prin dimensiuni, Salina este formata din 14 camere, in forma de trapez, avand o deschidere la baza de 32 de metri, la tava, de 10 metri si o inaltime de 45 de metri. Suprafata totala este de 78.000 metri patrati iar spatiul escavat este de 2,9 milioane metri cubi de sare. Aerajul; se face pe cale naturala, iar temperatura de 12 grade Celsius este constanta tot timpul anului. Sanatoriul amenajat aici are 50 de locuri si un tratament de doua saptamani este suficient pentru pacientii cu probleme pulmonare. De asemenea, in salina sunt amenajate locuri de joaca, un teren de sport, o sala cu mese de biliard si un bufet.

Slanic Prahova
Statuia lui Decebal in Salina de la Slanic Prahova.

Turistii mai pot admira statuile lui Decebal si Traian, sculptate in sare, de artistul Iustin Nastase.
Alte atractii turistice din zona sunt lacul Miresii sau Grota Miresii (425 m patrati, 20 m adancime) care s-a format in 1914, prin prabusirea unei mine de sare, strandurile cu apa sarata de la Baia Baciului, Manastirea Crasna sau Casa Memoriala Nicolae Iorga.

Pentru a ajunge la Slanic Prahova cu masina, de la Bucuresti se alege DN1 spre Ploiesti si apoi ori pe Valea Teleajanului, ori pe Valea Varbilaului si Slanicului din Plopeni. Pe calea ferata se alege ruta Bucuresti - Ploiesti - Maneciu dupa care se continua pe sosea spre Cheia - Brasov.

Slanic Prahova
Interior Salina de la Slanic Prahova.

Istoricul Salinei

Potrivit documentelor existente, mosia Slanic a fost cumparata de spatarul Mihai Cantacuzino in jurul anului 1685. Prima exploatare a fost deschisa in 1688 pe Valea Verde, iar cativa ani mai tarziu si exploatarea de la Baia Baciului. In cele din urma, in 1713, mosia Slanic a fost donata Manastirii Coltea din Bucuresti.
In 1881 se deschide mina Carol, din care s-a extras sare timp de 61 de ani, pana in 1935, iar din 1912 s-a deschis mina Mihai.
De altfel, 1912 mina Mihai a devenit prima din tara iluminata electric, iar din 1931 s-a trecut la metode noi de exploatare, prin folosirea explozibililor si a havezelor pentru taiere. In 1943 s-a trecut la o noua galerie, numita Unirea, situata sub minele Mihai si Carol. Apoi, din 1970 pana in 1992 s-a lucrat la exploatare in mina Victoria.

Slanic Prahova
Intrarea in Salina de la Slanic Prahova.
Slanic Prahova
Interior Salina de la Slanic Prahova.
Slanic Prahova
Pictura pe perete, Salina de la Slanic Prahova.
Slanic Prahova
Interior
Slanic Prahova
Nota: informatiile sunt preluate de aici.

Niciun comentariu: