luni, 7 septembrie 2009

TURISM - Manastirea Humor

Biserica Adormirii Maicii Domnului este o biserica fara turn, constructie tipica bisericilor din zona si a fost construita de un nobil nu de un print conducator. Exonartexul cu deschidere este primul de acest gen din Romania.

Manastirea Humor
Biserica Humor vazuta din est.

Manastirea Humorului este situata mai sus pe raul Humorului, aproape de orasul Gura Humorului, imprejmuita de dealuri impadurite. In jur, pe valea raului s-a format si satul ce da numele manastirii, Manastirea Humorului. Ruinele primei biserici a Manastirii Humorului sau Humor, cum era cunoscuta pe atunci, se afla cinci sute de metri mai incolo. Un document mentionat de Alexandru cel Bun certifica faptul ca judecatorul Oana a construit o manastire in Humor. Judecatorul Oana a fost un boier bogat ce a avut de asemeni case si o biserica de piatra in Tulova. Ruinele arata o mica biserica monahala cu trei turnuri si posibil o constructie deasupra naosului asa cum indica pilastri masivi ce o sustin in colturile camerei. Pronaosul a fost adaugat constructiei ceva mai tarziu. Biserica a fost construita din blocuri masive de piatra decorate in exterior cu discuri emailate din ceramica si pictate in interior asa cum reprezinta fragmentele de pictura gasite de descoperirile arheologice.

Manastirea Humor
Biserica Humor vazuta din sud-vest.

In timpul secolului al XV-lea Humor a fost printre cele mai cunoscute manastiri din judet. In 1483 Stefan cel Mare a ordonat caligrafului Nicodim, calugar la Manastirea Putna, sa copieze Cele Patru Evanghelii ale manuscrisului decorat cu portrete in miniatura. Modelul a fost un manuscris al lui Gavril Uric, facut in 1429, dar cele Patru Evanghelii ale Humorului includ un portret unic cu printul ingenunchind in fata Fecioarei si a Pruncului Sfant. Cativa ani mai tirziu manuscrisul a fost imbracat in argint. Nu se stie de ce o manastire de o asemenea importanta a fost distrusa. Dar multe alte manastiri au intimpinat aceeasi soarta cam in acelasi timp. Se considera ca un anumit dezastru a cauzat colapsul partial in cea de a treia decada a secolului 16.

Manastirea Humor
Judecata de Apoi, vazuta prin deschizatura geamului, dinspre fatada vestica.

Exonartexul cu deschidere al bisericii din Humor, este primul de acest gen din Bucovina iar mai tarziu a fost imitat doar in arhitectura bisericii din Moldovita. Deja in ultima decada a secolului 15, biserica din Balinesti a fost construita cu o mica veranda de deschidere pe partea de sud a cladirii. In 1522, doar opt ani inainte de Humor, biserica din Parhauti a fost construita cu un exonartex cu doua deschideri, care comparabil cu acoperisul situat la joasa inaltime si cu cele doua deschideri la nivel inferior, pare un spatiu inchis. Peretele de est si bolta exonartexului prezinta o simpla tema ampla "Judecata de Apoi", urmand exemplul Manastirii Sfantului Nicolae din Probota. Figura nobila a lui Christos este inlocuita de cea a lui Adam si Eva. Langa ele este Mana Domnului ce tine balanta pentru a cantari sufletele si Arhanghelul Mihail aparand sufletele nevinovate de diavol. Intreaga parte de stanga a peretului arata pe trei registre Arhangheli, Sfinti, Femei Sfinte, Martiri si Profeti. Sfantul Petru conduce sufletele in Paradis, O gradina pe un fundal alb, unde Fecioara Maria cu cei trei Patriarhi, Abraham, Ioan si Iacob asteapta pentru sufletele salvate.

Manastirea Humor
Intrarea spre exonartexul expus este alcatuita din scene din vietile sfintilor.

Petru Rares a inceput sa reconstruiasca ruinele vechii biserici in1530, in acelasi an in care a inceput sa isi construiasca locul sau in Probota. Initiativa pare sa fi apartinut Printului Rares, asa cum se preconizeaza pe inscriptia de pe peretele de sud al constructiei, dar noul fondator a fost un nobil, Marele Cancelar Toader, numit in vechile documente Bubuiog sau Boboiog. A fost casatorit cu Anastasia, fiica unui mare nobil de la curtea lui Stefan cel Mare, Cancelarul Ioan Tautu, fondatorul bisericii din Balinesti.
Anastasia este creionata ca un copil mic pe peretele picturii din Balinesti. Tot ccea ce se stie despre Toader Bubuiag este ca a fost foarte credincios lui Stefan cel Mare si succesorului sau Bogdan al II-lea, Stefanita si Petru Rares, si a fost trimis in misiune in tarile straine invecinate. Manastirea a fost renovata de cateva ori in timpul secolelor urmatoare, asa cum se reaminteste in Cele Patru Evanghelii ale Manastirii Humorului, care insusi a fost furat de cateva ori si intotdeauna rascumparat. Cel mai cunoscut raid a fost condus de cumnatul printului Vasile Lupu in 1653, in timpul unei lupte pentru putere, intre print si rivalul sau la tron.

Manastirea Humor
Una dintre icoanele imparatesti din secolul al XVI-lea, recent refacute: Adormirea Maicii Domnului.

Vasile Lupu a fortificat manastirea in 1641 construind un perete de jur imprejur si un turn de supraveghere.
In 1775 , administratorul Austriac al Bucovinei a desfintat manastirea transformand-o intr-o biserica parohiala iar cladirile monahale au fost abandonate si ruinate. In 1980, o noua biserica a fost construita pentru parohiile acelui sat si o biserica monahala formala a fost deschisa pentru vizitare. Comunitatea monahala a fost refondata in 1922, iar in 1993, impreuna cu alte sase biserici, cu fresce extetrioare, Manastirea Humorului a fost inclusa in Patrimonoiul National UNESCO. Chiar daca Biserica Adormirii Maicii Domnului nu este mai mica decat alte biserici pictate, absenta turnului si comparativ cu linia de jos a acoperisului da impresia de dimensiuni reduse. Pe fatadele bisericii se regasesc toate temele ce se gasesc si pe fatadele altor biserici pictate in timpul domniei lui Petru Rares.
De observat ca frescele sunt bine pastrate iar cele de pe fatada de sud au asigurat faima Manastirii Humorului. Doar registrul cel mai de jos a fost erodat. O panza de nise inconjoara biserica unde sunt prezentati Ingerii. Intre nise sunt prezentati Serafimii

Niciun comentariu: