Situata la 10 km de statiunea Sovata in judetul Harghita, Salina Praid este una dintre cele mai mari mine de sare din tara si Europa, exploatarea ei constituind de sute de ani sursa de venit pentru localnici, multi dintre ei lucrând acum în salina. Cu o forma eliptica, zacamântul are diametre de 1,2-1,4 km si o adâncime de 2.700 metri, cu rezerve de aproape 500 de ani, o adevarata comoara pentru economia Transilvaniei. Prin exploatari masive de sare au ramas goluri subterane de mari dimensiuni, unde s-a individualizat un microclimat de salina, cu temperaturi relativ constante, intre 14-16 0C, umiditate scazuta 66-70% si presiune mai mare decat la suprafata in medie de 735-738 mmHg.
In inima muntelui de sare se ajunge cu autobuzul, printr-un tunel lung de 1.500 de metri, apoi accesul in salina se face coborand 300 de trepte abrupte iar în fata ochilor apare un adevarat orasel subteran, la 120 de metri adâncime. Aerul este puternic ionizat, deosebit de eficient in tratarea afectiunilor respiratorii.Tratamentele se fac sub supravegherea unei echipe medicale care mai sustine programe de gimnastica si respiratie alese pentru fiecare boala in parte. Practic, tratamentul cuprinde inhalarea aerului din mina, iar pentru rezultate bune, sunt necesare cam 18 zile petrecand cel putin 4 ore pe zi in salina.
Primul nivel, cel destinat turistilor, se întinde pe 1.300 de metri, iar cel care vine aici are parte de tot confortul: baze de tratament, cafenele, biliard ,biblioteca, locuri de distractie si chiar o galerie retrasa, unde oamenii se pot ruga. Capela din salina a fost construita in anul 1993. De atunci, în fiecare zi de miercuri, joi si vineri se tin slujbe pentru ortodoxi, catolici si reformati. Exista si un muzeu al minei de sare, o biblioteca si chiar o galerie a vinurilor, unde puteti degusta tot soiul de licori. Temperatura, în orice anotimp al anului, în salina este de 16 grade Celsius.
In timpul sezonului de vara, numarul persoanelor care viziteaza mina si a bolnavilor care se trateaza aici, ajunge pana la cifra de 2500-3000/zi.
In ceea ce priveste conditiile de agrement si distractie pentru cei sositi in comuna pentru tratament sunt reprezentate prin diferite actiuni desfasurate in sala de spectacole, la biblioteca, pe terenul de sport, excursii, iar amatorii de drumetii pot strabate locurile pitoresti din jurul comunei.
In cadrul localitatii Praid exista si un strand amenajat, cu apa sarata. Tot aici langa strand sunt amenajate bai sarate fierbinti (in vane), apa sarata fiind incalzita în cazane, deosebit de eficienta în tratarea reumatismului. Apa sarata si iodurata are un efect calmant, relaxant fizic si psihic. Baile sarate actioneaza asupra întregului organism si ca atare au urmatoarele efecte: calmante, relaxante fizic si psihic, antiinflamatorii, vasodilatatoare, sterilizatoare de piele si mucoase, cicatrizante. Durata baii este de la 10 minute pe zi pâna la 30 de minute, în functie de capacitatea individuala. Temperatura apei sarate este de 36 de grade Celsius. Un tratament la vana consta din 10-14 bai calde fara întrerupere. Baile sarate functioneaza în perioada 1 iunie-15 octombrie.
Comuna Praid nu exceleaza la capitolul turism. Cei mai multi dintre vizitatori aleg sa se cazeze in statiunea Sovata si sa parcurga zilnic cativa kilometri pentru a intra in mina de sare. Abia in ultimii ani pensiunile private au fost oferite ca solutie de cazare, cu preturi atractive ce se situeaza in jurul a 100-120 lei camera.
In afara minei de sare o atractie este si bazinul cu apa sarata, aflat la 200 de metri de intrarea in salina.
Un comentariu:
voi pune cu placere blogul tau la blogroll-ul meu.Succes.
Trimiteți un comentariu