joi, 17 septembrie 2009

TURISM - Sarmisegetusa


Sarmisegetuza

Sarmisegetusa Regia

Sarmisegetusa Regia este numele capitalei Daciei preromane, in fapt un complex de sanctuare, situat in Muntii Orastiei, la altitudinea de 1200 m, in care se remarca Sanctuarul Mare Rotund si "Soarele de andezit". Cei mai multi arheologi afirma ca orasul a fost ridicat in secolele III-II inainte de Hristos, pe cand altii cred ca ar fi mai vechi cu cel putin 600 de ani. Poate ca unul dintre motive este asemanarea de neinchipuit dintre planurile Sanctuarului Mare Rotund si a celui de la Stonehenge. Pare ca acelasi arhitect le-a inchipuit pe amandoua, cu diferenta ca cel de la Orastie este mai mic. Apoi, "Soarele de andezit" poate fi usor asemanat cu celebrul calendar Maya.

Sarmizegetuza - un singur nume, doua capitale
Sanctuarul de la Sarmisegetusa.

Capitala Daciei a fost cucerita si distrusa de armata romana in anul 106 d.H. Ruinele sale au fost scoase la lumina pentru prima data in 1923 datorita sapaturilor efectuate sub conducerea prof. D. M. Teodorescu de la catedra de arheologie a Universitatii din Cluj-Napoca, fiind continuate apoi de acad. prof. C. Daicoviciu si de Hadrian Daicoviciu pana in 1944.
Drumul nu este generos pentru cei ce doresc sa ajunga la ruinele fostei cetati dacice. Daca de la Orastie la Costesti exista asfalt, mai departe putini se incumeta sa mearga cu masina pe cei 20 de km de drum forestier. De altfel, Orastia poate fi considerat un punct de plecare pentru cetatile Dacice: Sarmisegetuza Regia, Cetatea din Costesti (la 18 km de Orastie), Peretii din piatra ai cetatii Blidaru (la 4 km de Orastie).

Sarmizegetuza
Sarmisegetusa.

La circa 40 de km de Muntii Orastiei, in comuna Sarmisegetusa, in partea de sud-vest a depresiunii Hateg, se afla ruinele celeilalte cetati cu acelasi nume, capitala Daciei Romane, numita si Ulpia Traiana Sarmisegetusa, fondata de guvernatorul Terentius Scaurianus între anii 108 – 110. Timp de doua secole acesta a fost centrul politico-administrativ al provinciei Dacia.
Sediile guvernatorului, al administratiei, al aparatului fiscal, al centrelor militar, economic si religios isi aveau locul dupa zidurile cetatii. În timpul domniei împaratului Hadrian (117-138), Sarmizegetusa a fost denumita Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, iar mai apoi, în perioada 222-235 i s-a adaugat epitetul de metropolis.

Sarmizegetuza - un singur nume, doua capitale
Sarmizegetusa.

Ulpia Traiana Sarmisegetusa

De altfel, ruinele Ulpiei Traiana Sarmisegetusa sunt cel mai interesant obiectiv turistic din aceasta zona, oferind turistilor imaginea unui oras roman, la fel ca multe altele, cu forul, palatul augustalilor, thermele, amfiteatrul, edificii publice si particulare. In 1982 a fost inaugurat un muzeu unde se afla expuse obiecte de argint si bronz, ceramica, statuii ale zeilor romani, monede, pietre de mormant, medalione, mozaicuri, fibule si altele.

Sarmizegetuza
Ulpia Traiana Sarmisegetusa.

Alte puncte de interes in zona sunt Cetatea Colt, Cetatea Malaiesti, Biserica din Strei ca si Cetatea de la Hateg. In afara cetatii romane, se mai pot vizita pesterile Cioclovina, Ohaba Ponor, Manastirea Prislop si "Cetatea de Colt" din satul Suseni.

Sarmisegetuza
Amfiteatrul – Ulpia Traiana Sarmisegetusa.

Sarmisegetuza
Ulpia Traiana Sarmisegetusa.

2 comentarii:

Roxana spunea...

Impresionanta "Sarmizegetusa Regia"...si daca tot ajungi la "Sarmizegetusa Ulpia" neaparat trebuie vazuta Biserica din Densus!

Tino spunea...

ajungem si acolo;)