vineri, 29 ianuarie 2010

TURISM - Casa Melik, Bucuresti

Casa Melik este cea mai veche cladire locuibila din Bucuresti care s-a pastrat in forma ei originala. Imobilul pastreaza elementele de casa taraneasca, compusa din pivnita inalta si cerdac inchis cu geamuri. Constructia Casei Melik dateaza din secolul XVIII, din anii 1750.

http://metropotam.ro/mediaserver/e/G/DSC04715.jpg

In 1815 proprietarul a vandut aceasta casa pentru suma de 1400 de taleri unui negustor armean, Chevorc Nazaretoglu. Acesta, impreuna cu sotia sa, Miriam, se muta in aceasta casa.

Agop Nazaretian, fiul lui Chevorc Nazaretoglu, ofera mai tarziu casa drept zestre fiicei sale, Ana, la casatoria acesteia cu Iacob Melik. Melik era arhitect si isi definitivase studiile la Paris. In Romania, el este adeptul curentului pasoptist si participa activ la revolutia din 1848. Dupa revolutie este obligat sa plece in exil, in Franta si Turcia. La intoarcerea in tara, dupa noua ani de exil, gaseste casa in ruina. Dupa noi lucrari de renovare, va locui aici impreuna cu sotia sa.

http://www.sapteseri.ro/blog/wp-content/uploads/2009/07/e.gif

Ana Melik, decedata in 1913, in urma unui incendiu, lasa casa prin testament comunitatii armenesti din Bucuresti, cu mentiunea ca locuinta sa fie transformata intr-un azil pentru vaduvele sarace din comunitate. Azilul functioneaza intre anii 1921 - 1947. In perioada stalinista, casa este locuita de diferiti chiriasi, timp in care sufera o degradare considerabila.

Ultima renovare a casei are loc in anul 1970, an in care intra in administratia Muzeului National de Arta al Romaniei, care o foloseste pentru depozitarea unor opere aflate in curs de restaurare. Din 1994, Casa Melik adaposteste Muzeul Theodor Pallady

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/401/6350/3023127/1/interior-muzeul-th-pallady.jpg

In anii '60, sotii Gheorghe si Serafina Raut, aflati la Paris, cer Ministerului Culturii un spatiu pentru colectia de arta aflata in proprietatea lor. Gheorghe Raut, fostul director al sucursalei pariziene a Marmorosbank, poseda o bogata colectie de arta, care cuprinde si lucrari importante ale lui Theodor Pallady.

In timpul studiilor la Paris, Theodor Pallady a locuit o vreme intr-unul din apartamentele familiei Raut, din Place Dauphin. Sotii Raut au pastrat o relatie speciala cu pictorul si principala conditie a donatiei era asigurarea unui spatiu de expunere valoros. Casa Melik a fost astfel aleasa sa adaposteasca valoroasa colectie.

http://www.mnar.arts.ro/images/muzsatelit/pallady/f.gif

Aici gasim lucrari ale celebrului pictor, precum Lalele Rosii, Place Dauphin, portretele actritelor Marioara Voiculescu si Maria Ventura, lucrari de arta europeana si orientala sau piese de mobilier.

Intreaga colectie numara peste 1.200 de piese, printre care se afla si lucrari semnate de pictori francezi precum Lubin Baugin, Edmond Aman Jean, Carolus Duran, Camille Corot, olandezi, precum Jan van de Capelle, doua panze de scoala engleza, dar si pictura romaneasca de Paul Verona si Jean Al. Steriadi.

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1/1706/4621295/1/muzeul-theodor-pallady-casa-melik.jpg

Se mai pot vedea piese de arta decorativa, sculptura antica greco-romana, egipteana, indiana, khmera, dar si sculptura renascentista italiana si franceza. Muzeul mai detine si o serie de peste 800 de desene, peisaje, nuduri, portrete si interioare, reprezentative pentru perioada pariziana a pictorului Theodor Pallady.

Inedit despre Casa Melik

In perioada pasoptista, Casa Melik a oferit adapost capilor revolutiei, printre care se aflau Ion Heliade Radulescu, C.A. Rosetti si Ion Bratianu. Iacob Melik era un personaj influent in cercurile politice. Scolit la Paris, el este initiat in ritualurile masonice si este chiar un apropiat al Marelui Maestru. Chiar si casatoria lui cu Ana Nazaretoglu, fiica unui alt celebru mason, este aranjata si, intors in Romania, Melik nu afla niciodata pentru cine slujeste cu adevarat.

http://files.myopera.com/BucurestiFrateleMeuEsti/blog/Picture%20016.jpg

Se spune ca pivnitele Casei Melik se intind pe kilometri intregi si ca ar comunica cu alte case ale vechilor masoni. In acea vreme, Bucurestiul subteran era mai bine amenajat decat cel de la suprafata. De asemenea se mai spune ca Ana Melik a fost curtata de Mateiu Caragiale. Acesta era indragostit de tanara domnita, care l-a inspirat in scrierea lucrarii Craii de Curte Veche.

2 comentarii:

Adrian spunea...

Am postat si eu astazi despre Casa Melik, multumesc pentru idee!

Tino spunea...

Cu placere. Oricand!