sâmbătă, 27 iunie 2009

TURISM - Stațiunea Rânca

Acolo unde se pare că vârfurile brazilor veșnic verzi ating cerul, unde aerul este pur, înmiresmat, unde susurul izvoarelor și fluierul ciobanilor se întâlnesc cu clinchetul talăngilor, unde oamenii iți zâmbesc binevoitori, la o altitudine de 1600 m deasupra nivelului mării, se află renumita stațiune montana Rânca, străveche vatră de pamânt românesc cu locuri de neasemuite frumuseți.

Infomațiile de mai sus sunt luate de aici. Și nu sunt departe de adevăr.

In stațiunea Rânca se ajunge relativ ușor. Din orasul Novaci, situat in Nord-Estul Gorjului, in aceeasi Oltenie de sub Munte, luăm in piept muntele. Avem de străbătut vreo 18 km până la stațiunea Perlă a Parângului. Drumul e bun, cel puțin până terminăm de urcat. Ultimii 3 km sunt însă apocaliptici. Șoseaua dispare lăsând loc unui drum desfundat, plin de gropi și de bolovani care îți solicită la maxim atât mașina cât si capacitățile de șofer.

Însă merită. Odată ajunși la destinație ni se dechide în fața ochilor un peisaj rupt parcă din poveștile de odinioară. Drumul șerpuind printre pădurile de brazi seculari, pantele abrupte care ne înconjoară, sălbăticia locului, toate astea fac uitați ultimii kilometri care au scos untul din mașină și din șofer. În zare se ridică maiestuos Vârful Păpușa, la peste 2500 metri altitudine, care parcă veghează împrejurimile cu aerul unui străjer împietrit.

La Rânca s-a construit mult. Cel puțin în ultimii ani. Dacă până acum 20 ani aici gaseai pentru cazare o cabană si dormitoarele unei unități militare, acum dezafectată, în prezent exista un hotel de 3 *** si multe, multe pensiuni. După gustul unora - prea multe. S-a construit haotic, fără logică, fără niciun urbanism care să păstreze intactă frumusețea locului. Aici gasim, cred, singura pârtie de ski tăiată de vreo 3 sau 4 drumuri care duc la vilele și pensiunile aflate de o parte și de alta. Tot aici putem admira pe timpul verii gunoaiele rămase în urma șantierelor.

In Rânca funcționează două pârtii de schi, una de nivel mediu cu o lungime de 500 m și una pentru începători de 600m. Aceasta din urmă este dotată cu teleski, nocturna, babyski si sonorizare. De asemenea există și două pârtii de săniuș. Stațiunea permite sporturile de iarnă de la începutul lui noiembrie până la jumătatea lunii mai.

Informații complete despre Stațiunea Rânca puteți găsi aici.

Un comentariu:

Hascu spunea...

Buna ziua,
penultima poza din acest articol nu este de la Ranca este de la Rusu - Petrosani.
Va rog sa o scoateti deoarece ne aduce un prejudiciu de imagine !
Echipa www.rancaonline.ro