Cunoscut in limba germana drept Hermannstadt, sau in maghiara ca Nagyszeben, municipiul Sibiu este unul dintre cele mai importante centre economice si culturale din sudul Transilvaniei. Situat intre Muntii Fagaras, Cindrel si Lotrului, Sibiul este situat in depresiunea Cibinului, strabatuta de raul cu acelasi nume, preluate de la numele latinesc al urbei care era Cibiniensis/Cibinium. De asemenea, la nord si est orasul este delimitat de podisul Tarnavelor care coboara pana deasupra Vaii Cibinului, prin Dealul Gusteritei.
Prima atestare documentara a localitatii, denumita Cibinium, apare in 1192, intr-un document de la Vatican. Apoi, in alte documente din 1223 este mentionat ca Hermannstadt sau chiar Villa Hermanni. Cert este ca localitate a fost fondata de colonistii sasi din teritoriul Rin-Mosela, pe locul unei asezari mai vechi, posibil slave, in a doua jumatate a secolului al XII-lea. In ciuda faptului ca in 1241 a fost atacat, cucerit si aproape distrus de hoardele mongole, orasul a renascut.
Datorita dezvoltarii sale economice, in secolul al XIV-lea Sibiul a fost declarat oras. De fapt era una dintre cele mai importante cetati germane din Transilvania, avand ca organizare 19 bresle.
Mai tarziu, in 1692, datorita influentei austriece, Sibiul a devenit capitala Transilvaniei intr-o perioada in care orasul a cunoscut o dezvoltare economica si culturala extraordinara. In acei ani a fost construit Palatul Brukenthal.
Apoi, in secolul al XIX-lea aici s-a construit prima linie de cale ferata si in 1897 Sibiul a devenit primul oras electrificat din Romania. Din pacate, perioada celui de al II-lea Razboi Mondial si dupa aceea guvernarea comunista a determinat majoritatea populatiei sasesti sa emigreze in Germania. Dupa evenimentele din decembrie 1989, Sibiul a fost declarat oras martir. In anii '90 a cunoscut, treptat, renasterea culturala si economica, fiind in prezent in topul oraselor cu cele mai mari investitii straine din Romania. In 2007 a fost declarat Capitala Culturala Europeana alaturi de Luxembourg.
Obiective turistice
Cunoscut ca un centru turistic de referinta, Sibiul se remarca prin faptul ca orasul vechi, inconjurat de zidurile vechii cetati, este ca un nucleu pentru intreaga urbe.
Datorita asezarii geografice mai este impartit in «orasul de sus» (431 m altitudine fata de nivelul marii) si «orasul de jos» (415 m altitudine fata de nivelul marii).
Piata Mare
Piata Mare, denumita si Ringul cel Mare, avand o lungime de 142 de metri si o latime de 93 de metri, reprezinta centrul istoric al Sibiului. La inceputul secolului al XV-lea este mentionata ca piata de cereale si cunoscuta apoi mai ales ca loc de desfasurare al serbarilor si diferitelor festivitati. Sasii o mai numeau Der Grosse Ring sau Grosser Platz, iar in perioada interbelica a fost denumita Piata Regele Ferdinand.
In acet loc breslasii organizau petreceri campenesti cu boi si berbeci la gratar, cu vinuri alese din butoaie uriase, cu cantece si jocuri pentru toti locuitorii cetatii.
Tot in Piata Mare aveau loc consfatuirile breslelor atunci cand trebuiau sa se organizeze pentru apararea cetatii si de asemenea, pana la sfarsitul secolului al XVII-lea au avut loc executii in aer liber a celor care incalcau legile. Latura sudica este monument architectural datorita stilului medieval unic din aceasta zona. In 2006 piata a fost pavata cu piatra cubica si s-a amplasat o veche fantana cu grilaj.
Turnurile
Asezat intre Piata Mare si Piata Mica, Turnul Sfatului, terminat in 1588, este unul dintre cele mai cunoscute monumente ale Sibiului. In timpul lucrarilor de constructie, in 1586, turnul s-a prabusit omorandu-l pe pictorul Iohan David care lucra la impodobirea boltii. Din constructia de atunci se pare ca s-a pastrat doar partea de jos si primul etaj, restul fiind construit in decursul anilor. Acum se ridica pe inaltimea a 7 etaje, cu fatadele marcate prin deschideri care amintesc de metereze.
Turnul scarilor este o constructia masiva, realizata din caramida, cu un singur etaj, la primul nivel o trecere boltita. Pe aici se ajunge la scarile ce fac legatura intre Orasul de sus si Orasul de jos.
Turnul Scarii Aurarilor este o constructie cu doua etaje si mansarda, iar prin trecerea boltita se poate ajunge la scarile ce duc la Piata Aurarilor. In prezent ambele etaje sunt transformate in locuinte.
Turnul de poarta, situat la intersectia strazilor Pasajul Scarilor si Odobescu, asigura intrarea in cetate, patrand un aspect foarte apropiat de cel initial.
Turnul Dulgherilor este un turn cu o arhitectura militara, adaptat armelor de foc, care a fost construit in secolulul al XV-lea.
Turnul Olarilor a fost construit in secolul al XVI-lea si este unit cu urmatorul turn printr-un zid prevazut cu metereze, sistem foarte raspandit in zona.
Turnul Archebuzierilor este situat in partea de sud, cu metereze si guri de aruncare, avand o pozitie aproape exteriora fata de zidul cetatii. In afara de acestea mai trebuie amintite Turnul Pielarilor si Turnul Pulberariei.
Muzeul "Brukental"
Muzeul "Brukental", deschis oficial pentru public in 1817, este situat in Palatul Brukental, construit intre anii 1778 – 1788 de baronul Samuel von Brukenthal.
In incinta Palatului se afla Muzeul de Istorie, Muzeul de Istorie a Farmaciei, Muzeul de Istorie Naturala si Muzeul de Arme si Trofee de Vanatoare.
Primele doua etaje ale palatului sunt ocupate de opere de arta care a fost incluse in Galeria Nationala de Arta, cum ar fi picturi, lucrari de grafica, sculpturi din secolul XV-XIX realizate de: Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Aman, Ion Andreescu, Theodor Pallady, Iosif Iser.
De asemenea, Biblioteca Brukenthal are circa 300.000 de piese constand in manuscrise, carti straine, carti romanesti vechi, reviste de specialitate si lucrari moderne. Primele sale colectii expuse aici au apartinut Baronului Samuel von Brukenthal, guvernatorul Transilvaniei intre anii 1777-1787. Potrivit documentelor vremii, inca din 1790 (cu trei ani inainte de deschiderea Luvrului) galeriile erau gata pentru a fi vizitate. Palatul este construit in stil baroc dupa planurile unui arhitect vienez.
Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA
Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA, situat la 4 km de oras, in Padura Dumbrava, a fost infiintat in 1963 ca Muzeu al Tehnicii Populare, pe o suprafata de 96 de hectare si un circuit expozitional de 10 kilometri.
In acest perimetru turistii vizitatorii pot admira case de locuit din mediul satesc, cu interioarele amenajate in forma originala, instalatii de uz gospodaresc inventate de oamenii satului, mijloace de transport traditionale, etc. De asemenea, pe o suprafata de 3 hectare se intinde o expozitie de sculptura moderna in lemn, cu opere inspirate din viata satului.
De asemenea, vizitatorii pot beneficia de o plimbare cu lotca pe lac, cu trasura sau cu sania in timpul iernii. Mai mult, hanul din muzeu ofera 53 de locuri de cazare iar la carciumioara se poate servi o masa traditionala.
Vizitele se pot face in fiecare zi din saptamana, non-stop, iar pentru perioada noptii exista montat un sistem de iluminat cu spoturi care ofera efecte deosebite.
In perioada 1 ianuarie – 10 iulie 2009, Complexul National Muzeal ASTRA a primit vizita a peste 100 000 de persoane, din tara si din strainatate. Ca de obicei, atractia principala a reprezentat-o Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului, unde au ajuns aproximativ 90% dintre vizitatori. Evenimentele cu cel mai mare succes de public au fost, in aceasta perioada, Noaptea Muzeelor, Ziua Sugarului, Festivalul "Tarafuri si Fanfare", dar si Slujba de inviere. Tinta propusa de Muzeul "ASTRA" pentru anul acesta este de 200 000 de vizitatori. Anul trecut au fost 191 806 de vizitatori, in 2007 au fost 270 000 de vizitatori, iar in 2006 au fost 130 067.
Biserica Evanghelica
Biserica Evanghelica, sau Evangelische Stadtpfarrkirche, a fost ridicata in 1520, pe locul unei vechi bazilici romane si este considerata drept una dintre cele mai frumoase cladiri gotice din Transilvania. In fata bisericii se afla amplasata statuia episcopului Georg Daniel Teutsch (1817-1893), cunoscut ca un adept al autonomiei comunitatii sasesti din Transilvania.
Turnul catedralei, ridicat pe 7 nivele, are o inaltime de 73,34 metri, fiind unul dintre cele mai inalte din zona. In 1914 a fost instalata o orga, considerata cea mai mare din sud-estul Europei.
De asemenea, in interiorul bisericii se afla o adevarata comoara compusa din vase de cult din argint aurit, opere ale unor vestiti mesteri sibieni.
Alte obiective turistice sunt Statiunea de iarna Paltinis, care se afla la 37 km distanta de centrul municipiului, precum si iar lacul glaciar Balea, la aproximativ 100 km distanta de oras, si Lacurile sarate de la Ocna Sibiului.
Sibiu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu