luni, 12 octombrie 2009

TURISM - Marea Neagra

Vama Veche
Litoralul romanesc al Marii Negre.

Delimitat de Capul Midia si Vama Veche, Litoralul romanesc al Marii Negre, supranumit si Riviera romaneasca, se intinde pe o lungime de 245 de km. De-a lungul Drumului european E 87 se afla insirate cele 15 statiuni care pun la dispozitia turistilor peste 250.000 de locuri de cazare.
Aceasta e destinaţia preferată de vacanţă a românilor.
Cea mai importantă staţiune este Mamaia, situată la nordul oraşului Constanţa, pe o fâşie de pământ care separă Marea Neagră de lacul Siutghiol. Mamaia este o destinaţie populară în timpul verii, pentru români şi pentru turiştii străini, ca urmare a programelor de investiţii majore.

Litoral Marea Neagra
Litoralul romanesc al Marii Negre.

Alte staţiuni importante sunt: Eforie Nord, Eforie Sud, Costinesti, Neptun, Venus, Saturn, Vama Veche.

Costineşti este staţiunea tradiţională a studenţilor, în timp ce Vama Veche (la extrema sudică, la graniţa cu Bulgaria) este locul pescarilor, cunoscut pentru atmosfera „hippie”.

Oraşele principale din regiune sunt Constanţa (cel mai mare port de la Marea Neagră), Mangalia şi Năvodari.

Litoralul Marii Negre
Litoralul romanesc al Marii Negre.

Plaja, orientata pe directia est si sud-est, are o latime cuprinsa intre 150 – 200 m cu nisip fin in cea mai mare parte. Panta este lina si usor accesibila, marea are salinitate redusa iar temperatura apei este in jur de 24 de grade Celsius in sezonul estival.
Clima este blanda datorita brizelor marine, bogate in aerosoli care atenueaza arsita zilelor de vara. In timpul sezonului se poate face plaja pana la 10 – 12 ore pe zi.
Marea Neagra este a treia ca dimensiune din Europa si a doua ca adancime. Curentii marini sunt slabi iar mareea este de circa 10 – 20 de cm. Exista o specie de rechin (Squalus acanthias – “cainele de mare”) de dimensiuni mici, dar care este inofensiva pentru om si nu se apropie de tarm.

Aqua Magic, Mamaia
Parcul acvatic Aqua Magic, intins pe o suprafata de 27200 mp, se afla la intrarea in Statiunea Mamaia si are o capacitate de peste 2500 vizitatori.

In plus, pentru cei care doresc sa urmeze tratamente medicale, exista diverse resurse balneare cu ape minerale si mineralizate, cu namoluri terapeutice, in bazele de tratament din zona lacurilor Techirghiol, Tatlageac, Neptun, Belona, Siutghiol, Corbu, Sinoe, Navodari si Tasaul.
Posibilitatile de cazare sunt multiple, de la hoteluri de cinci stele pana la pensiuni, camping-uri sau in gazda la localnici. De obicei, incepand cu 1 septembrie preturile la cazari scad deoarece se intra in extrasezon.
Ca posibilitati de distractie exista nenumarate baruri, discoteci, cazinouri, se poate juca bowling si biliard, ping-pong, sunt terenuri amenajate unde se pot practica diverse sporturi cum ar fi fotbal, tenis, volei, badminton, baschet, si pentru cei mai indrazneti exista posibilitatea de a practica sporturi nautice.

PS: Incepand de maine, vom regasi aici statiunile de referinta de pe litoralul romanesc!

Un comentariu:

Cazare in Costinesti spunea...

Vara aceasta cred ca o sa aleg ca destinatie Costinesti sau Mamaia