Edificiul a fost ridicat intre 1927 si 1937 dupa planurile arhitectului roman D. Niculescu. In 1948, dupa abolirea monarhiei, Palatul Regal a devenit sediul Muzeului National de Arta. Inaugurata in 1950, Galeria Nationala adaposteste lucrarile unor pictori celebri precum Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady si a unor sculptori ca Dimitrie Paciurea, Constantin Medrea, Ion Jalea si faimosul Constantin Brancusi. Patrimoniul muzeului cuprinde si 4.000 de gravuri si desene ale unor artisti romani si straini celebri.
Constructia este in forma de U, cu o curte interioara. Fatada are doua intrari: intrarea din stanga era folosita de rege si oaspetii sai iar cea din dreapta era destinata demnitarilor. A fost avariat grav in timpul evenimentelor din decembrie 1989, multe exponate fiind distruse in urma incendiilor. Fatada a fost si ea distrusa de gloante, geamurile sparte, deoarece se credea ca se ascund teroristi in Palat. Lucrarile de restaurare au inceput deabia la finalul anilor '90, iar din 2000 au fost redeschise pe rand galeriile. Astazi, Palatul Regal este un muzeu exceptional, insa cladirea nu poate fi vizitata integral. Sala Tronului, de exemplu, este inaccesibila publicului larg.
Muzeul National de Arta cuprinde trei galerii si doua colectii de arta decorativa:
Galeria de Arta Europeana: se gaseste in aripa Kretulescu si a fost redeschisa de curand. Aici sunt reunite tablourile celor mai reprezentativi pictori din Europa, de la Renasterea timpurie pana la primele decenii ale sec. XX. Alaturi de colectia de pictura a casei regale romane, pot fi admirate capodoperele artei europene: "Madona cu pruncul" de Domenico Veneziano, "Haman implorand iertare Esterei" de Rembrandt, "Portret de barbat cu inel" de Jan van Eyck, "Camille" de Claude Monet, "Varsta", "Sarutul", "Primavara" de Auguste Rodin, etc.
Galeria de Arta Veche Romaneasca: se afla la etajul intai al Corpului stirbei si cuprinde 9.500 de piese, expuse in 7 sali, care ofera o imagine unitara despre viata culturala din tara Romaneasca, Moldova si Transilvania. In 3 din cele 7 sali sunt expuse piese laice si de cult din metale pretioase, bijuterii si accesorii de costume din sec. XIV-XIX.
Galeria de Arta Romaneasca Moderna: reuneste 8.479 de picturi si 1817 de sculpturi si se afla in etajul al doilea al corpului Stirbei. Una dintre galerii este dedicata in exclusivitate sculptorului C.tin Brancusi si reuneste opere de tinerete si de maturitate ca: Supliciu, Cap de copil, Somnul, Prometeu, Rugaciune, Cumintenia pamantului.
Colectia de arta decorativa facea parte initial din Galeria de arta universala, alaturi de pictura si sculptura europeana si un ansamblu de obiecte de arta orientala. Colectia numara in prezent aproximativ zece mii de piese de arta europeana, inclusiv romaneasca, fiind cea mai importanta din tara si cuprinde: tapiserii, lucrari de tapiserie contemporana romaneasca, piese de mobilier, ceramica, colectie de ceasuri precum si piese de argintarie executate la Augsburg, Berlin sau Nürnberg.
Colectia de arta orientala si-a capatat autonomia abia in anul 1990 iar sectia cuprinde acum cel mai reprezentativ lot de piese din Orientul islamic, China si Japonia, aflat in posesia unui muzeu National din Romania. Cuprinde: circa 400 de covoare, tesaturi si broderii, picturi, fildesuri si portelanuri chineze si japoneze, sculptura in lemn, arme si textile.
Un comentariu:
Frumos scris!
Trimiteți un comentariu