joi, 14 ianuarie 2010

TURISM - Cetatea Magna Curia, Deva

Situat la poalele Cetatii linga parcul orasului, Castelul Magna Curia, cunoscut si denumirea de Castelul Bethlen este un edificiu declarat monument istoric datorita vechimii si valorii sale arhitectonice
.
http://turism.evz.ro/imagemanager/images/2009/iunie/24/muzeul_magna_curia_deva.jpg

Construita in secolul al XVI-lea in stil renascentist, cladirea a suferit mai multe modificari de-a lungul timpului fiindu-i adaugate elemente ale stilului baroc. A fost reconstruita in anul 1621 in perioada cand era in proprietatea lui Gabriel Bethlen. 
In acea perioada cladirea apartinea domeniului Cetatii, era imprejmuita de un zid de piatra, zid care mai exista inca in partea dinspre cetate, iar in fata la intrare avea o poarta monumentala.

http://www.infopensiuni.ro/deva/obiective-turistice/castelul-magna-curia_277/img-castelul%20magna%20curia_5.jpg

Dintre elementele de arhitectura care inca mai exista, pot fi amintite: balconul de deasupra intrarii principale construit din piatra in stil baroc, in forma de loja, impodobit cu sculpturi cu motive florale si doua figuri umane cu chipuri grotesti; scara monumentala situata pe latura de nord-est a cladirii, pe care se facea intrarea festiva la etaj, precum si chenarele de la usile din fata ornamentate cu motive florale si figuri umane.

http://g1b2i3.files.wordpress.com/2008/10/800px-magna_curia2.jpg

Camerele interioare desi erau deosebit de luxoase,aveau o arhitectura simpla,iar in sala de festivitati situata la etaj exista un camin decorat in stil baroc care avea pe fatada blazonul familiei Holler (un leu si o lebada cu gatul strapuns de o sageata).
La parter se gaseau incaperile destinate personalului de serviciu si de paza, precum si bucatariile si camarile. La subsol exista o pivnita in care te tineau proviziile. Castelul dispunea si de o inchisoare cu usi grele, zavorate cu gratii in care erau inchisi si torturati iobagii nesupusi.
In spatele castelului, pana la zidul de la poalele Cetatii, existau pomi fructiferi si o gradina cu vie, iar in curtea din partea vestica se aflau dependintele gospodaresti, hambare pentru grane, pivnite, grajduri.

http://muzeu.geomatic.ro/magna/m03.jpg

In prezent Castelul Magna Curia adaposteste
Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane - Sectia de Arheologie si Istorie, iar intr-una din anexele castelului se afla Sectia de Stiinte Naturale a muzeului.

Niciun comentariu: