luni, 15 februarie 2010

TURISM - Cetatea Blidaru, Hunedoara

Ruinele cetatii Blidaru sunt situate la 4 km de Costesti, pe platoul de la SV de com. Orastioara de Sus (jud. Hunedoara), la altitudinea de 705 m si este considerata cea mai puternica fortificatie a sistemului defensiv din Muntii Orastiei.

http://www.enciclopedia-dacica.ro/dave/blidaru_3.jpg

Pe o suprafata de 6.000 mp, se vad urmele a doua cetati, ridicate la date diferite: una asezata pe locul cel mai inalt al platoului, cu patru turnuri, iar in interior se pastreaza urmele unui turn-locuinta.

Prima cetate, mai veche, este situata pe pozitia cea mai ridicata. Avea patru turnuri la colturi si un turn interior pentru locuinta. Al cincilea turn, mai izolat, servea drept turn de paza in fata intrarii. Cetatea a doua are un singur turn, celelalte fiind comune ambelor cetati. Se gasesc, de asemenea, urmele unor mici incaperi, folosite pentru adapostul aparatorilor cetatii si depozite pentru cereale si apa, ziduri construite din piatra si legate intre ele cu pamant, o cisterna din piatra etc. Pe terasele de jos se afla si patru sanctuare, formate din aliniamente de tamburi. Cele doua cetati se remarca prin originalitatea constructiei, pozitia strategica si tehnica de zidire.

http://www.enciclopedia-dacica.ro/dave/blidaru_04.jpg

Partea superioara a dealului a fost excavata si nivelata obtinandu-se suprafata neteda din interior. Având rol strict militar, asemenea cetatii de la Costesti, Blidaru este singura cetate care nu a putut fi cucerita de catre romani, soldatii din interiorul acesteia abandonând doar in momentul in care au epuizat resursele de apa si de hrana.
Pe lânga fortificatia propriu-zisa au mai fost descoperite urmele a numeroase turnuri izolate care vegheau vaile masivului.
Se pare ca la constructia cetatii au participat si mesteri greci. Ridicata in doua etape, cetatea Blidaru era o adevarata capodopera defensiva a acelor vremuri, toate constructile din interiorul sau putând fi folosite in lupta cu un eventual inamic.

http://www.ici.ro/romania/images/turism/hd-costesti-blidaru.jpg

Pana si plafoanele incaperilor erau astfel concepute incât sa sustina masini de razboi care sa traga asupra asediatorilor. Ingenios este si sistemul portilor consecutive. Astfel, in cazul in care prima poarta de lemn ceda, inamicul se lovea de spatele unui zid de aparare fiind nevoit sa alerge in jurul acestuia pentru a ajunge la cea de a doua poarta.

http://www.enciclopedia-dacica.ro/webring/Pagini/adunaturi.3x.ro/cetati_alex/025.Costesti-Blidaru%20intrare.JPG

Tot la Blidaru se afla si o alta constructie, unicat in lumea dacica si construita, mai mult ca sigur, de catre un mester roman sau sub indrumarea acestuia. Este vorba despre cisterna de apa, constructie ridicata in afara fortificatiei, intrucat izvorul care o alimenta se afla la o cota mai joasa. Aceasta masura in interior 8/6,20 metri si avea o inaltime de 4 metri. Peretii erau acoperiti cu un strat impermeabil compus din var, nisip si caramida sfarâmata, constructie tipic romana care a dus si la concluzia ca ea nu a putut fi construita decât cu ajutorul acestora.


Vizualizare hartă mărită

Niciun comentariu: