marți, 16 februarie 2010

TURISM - Cetatea Orgame/Argamum din Jurilovca, Tulcea

Este prima localitate urbana de pe teritoriul de astazi al României mentionata într-un izvor scris antic - istoricul Hekataios din Milet .în sec. VI a. Chr. Asezarea a fost întemeiata la mijlocul sec. VII a.Chr. de catre grecii din Asia Mica, cu cel putin o generatie înaintea cetatii Istros / Histria, într-o zona cu urme de locuire din epoca bronzului si din prima epoca a fierului.

http://www.delta-dunarii.info/files/Cetatea%20Halmirys2.jpg

Din perioada arhaica dateaza un impresionant complex funerar din necropola cetatii ce a apartinut unui personaj important din prima generatie de colonisti, urme de locuire în zona de est a falezei, doua cuptoare artizanale pentru ceramica; perioada clasica este ilustrata printr-un segment al zidului de incinta, edificii si cuptoare situate spre capul promontoriului, grupuri de morminte tumulare asociate pe criterii familiare în necropola cetatii; epocile elenistica târzie si romana timpurie sunt reprezentate prin unele vestigii pastrate pe platoul argamens, dincolo de sistemul de aparare al cetatii romano-bizantine. În epocile romana si romano-bizantina izvoarele istorice înregistreaza numele cetatii în variantele Argamum si Ergamia.

http://s69.photobucket.com/albums/i72/vladstroescu/blog/cap%20de%20lume/orgame6.jpg
Cetatea romano-bizantina avea o suprafata de aproximativ 2,6 ha, o forma aparent triunghiulara cu opt turnuri, sase contraforti (bastioane) si doua porti principale – pe laturile de vest si sud si o poarta mica pe latura de sud. Sistemul defensiv cuprindea, în afara incintei, doua valuri de pamânt cu sant. În interiorul cetatii au fost cercetate si, în parte "restaurate", o serie de edificii publice si private datând din sec. V- VII p. Chr .: „pretoriul", basilica cu trei nave si capela (numita conventional basilica nr. 3), basilica din sectorul central (basilica 2), cea mai mare dintre basilicile argamense, basilica cu o singura nava (basilica 1), locuinte si parte din sistemul stadal. O a patra bazilica, de mici dimensiuni, cu o singura nava, a fost descoperita la aproximativ 1,3 km fata de Poarta de vest, pe culmea unui deal cu altitudinea de 50 m. Necropola romano-bizantina a cetatii a ocupat zona locuita anterior (sec. I a.Chr. – IV p.Chr.), în afara sistemului defensiv.

http://www.info-delta.ro/poze_info/image/vestigii/noviodunum/cetatea_noviodunum094.jpg

În fata cetatii Orgame/Argamum, la aproximativ 2,5 km spre est, pe insula Bisericuta, se afla o fortificatie romano-bizantina si urme de locuire din epoca medievala timpurie.

Localizare:


Vizualizare hartă mărită

Niciun comentariu: