luni, 8 februarie 2010

TURISM - Cetatea Histria

Pe malul lacului Sinoe, "la o departare de 500 de stadii de gura sacra a Istrului" (dupa cum precizeaza Strabon), se afla Cetatea Histria – prima colonie greaca de pe tarmul de vest al Marii Negre si cel mai vechi oras de pe teritoriul Romaniei.

http://harmonique.files.wordpress.com/2008/09/cetatea_histria_resize.jpg

Intemeiata pe la mijlocul secolului al VII-lea i.Hr. (anul 657 i.Hr. dupa istoricul Eusebius) de colonisti veniti din Milet. Orasul a avut o dezvoltare neintrerupta timp de 1300 de ani, incepand din perioada greaca si pana in epoca romano-bizantina. In cursul secolului al VII-lea d.Hr., cetatea a fost distrusa de atacurile avaro-slave si parasita treptat de locuitorii sai.

http://www.traseeromania.ro/fisiere/thumbs_articole/slide_histria.jpg

In perioada greaca (sec. VII – I i.Hr.), orasul era format din doua unitati distincte (dupa un model urban cunoscut in lumea antica) – acropola si asezarea civila, fiecare inconjurate de cate un zid de incinta propriu, ce insumau o suprafata de aproape 35ha. Dupa o distrugere violenta, catre sfarsitul sec. VI i.Hr., in plina perioada clasica, un nou zid de incinta reduce la jumatate suprafata orasului. In aceasta perioada Histria cunoaste un regim democratic, aderarea la Liga Maritima Ateniana, comert intens si chiar moneda proprie. Incercarea primului val de sciti de a se stabili in sudul Dunarii, precum si razvratirile cetatilor pontice impotriva lui Lysimach aduc cetatii o noua distrugere, catre sfarsitul sec. IV i.Hr. Secolele urmatoare aduc atat refacerea orasului cat si o noua inflorire, dar mai ales primele aliante cu unele capetenii ale getilor (Zalmodegikos, Rhemaxos). Secolul I i.Hr. aduce noi framantari si pericole externe: regele Pontului, Mithridates VI Eupator, trimite la Histria unul din strategii sai, in anul 72 i.Hr. aduce primele armate romane care, sub comanda lui M. Terentius Varro Lucullus, scot coloniile vest-pontice de sub influenta lui Mithridate, iar cativa ani mai tarziu, regele get-dac Burebista cuprinde cetatea sub stapanirea sa.

http://www.ici.ro/romania/images/turism/mn_histria1.jpg

Odata cu moartea lui Burebista cetatea trece sub stapanire romana, incheindu-se astfel perioada de autonomie. Sub stapanirea romana cetatea cunoaste o noua inflorire. Daca in perioada romana timpurie (sec. II – III d.Hr.) incinta inchidea o suprafata destul de mare, in urma violentelor atacuri carpo-gotice ce au dus la distrugerea totala a orasului, obliga locuitorii sai din epoca romana tarzie (sec. IV – VII d.Hr.) la restrangerea zonei urbane la doar 7ha, la adapostul incintei vizibile astazi.

http://www.graiuldobrogei.ro/fisiere/articole/20070623163531_Histria%20Cetate%20(Small).jpg

Sapaturile arheologice, incepute inca din 1914, au scos la iveala, pe langa resturile incintelor mai sus amintite, o serie de monumente remarcabile, datand din diferite perioade din existenta cetatii. Pentru epoca greaca se remarca "zona sacra", cu templul lui Zeus si templul Afroditei, precum si resturile de locuire de pe platoul pe care se afla asezarea civila. Din perioada romana imperiala (sec. II – III d.Hr.) dateaza edificiile termale ale orasului si reteaua stradala. Cele mai multe monumente apartin epocii romano-bizantine (sec. IV – VII d.Hr.) si ele se afla in interiorul cetatii tarzii: bazilici civile sau paleocrestine, piete publice, magazine, cartiere de locuinte cu caracter rezidential (domus) sau economic. De asemenea, sapaturile au oferit un bogat material arheologic, cea mai mare parte, fragmente arheologice remarcabile, fiind expusa in muzeul cetatii: sculpturi, reliefuri, materiale de constructie, inscriptii, ceramica (greceasca si romana), sticlarie, obiecte din metal.

http://blog.razvan-voiculescu.ro/wp-content/uploads/2008/11/histria-din-zbor.jpg

4 comentarii:

Adrian spunea...

Bine ai revenit, ti-am simtit lipsa! O postare super, ca de obicei :)
Eu am inceput azi o serie de articole despre castelele din Mures, sunt vreo 26, dintre care cel putin 12 cu valoare istorica deosebita - poate colaboram. Scrie daca ai vreo idee.

Tino spunea...

sorry pentru "disparitie".....am revenit si sper sa nu mai lipsesc decat in concedii ;). Voi prelua ideea ta din zbor.

ARIPI DE FLUTURE spunea...

n am fost dar cred ca voi vizita locul

santa spunea...

salut!
foarte frumos aricolul mai ales ca pozele sunt luate de pe alte siteuri.
imi pare bine ca ne-ai luat poza si de pe siteul nostru...macar puneai si tu link pe poza spre articolul nostru (http://www.traseeromania.ro/cetatea-histria/) sau macar precizai ca poza 2 este luata de pe site-ul http://www.traseeromania.ro/

ma bucur nespus ca netul romanesc este plin de "bloggeri" de felul asta care fac doar copy/paste de pe alte siteuri, unde lumea chiar investeste timp/bani sa faca si chestii "personale" nu doar sa ia de la altii.

oricum daca asta te reprezinta, succes in continuare, numai bine in rest