marți, 29 decembrie 2009

TURISM - Castelul Lazar, Lazarea, jud Harghita

Este una din cele mai impunatoare resedinte nobiliare din Ardeal.

http://www.tourist-informator.info/stations/mciuc/elements/19-img-ny-1

În turnul portii se gaseste o inscriptie cu litere gotice din anul 1532 (Cristus Maria 1532). Cel mai vechi turn de locuit dateaza din 1450. Trei dintre turnurile din colturi sunt de forma rectangulara regulata, al patrulea, cel din nord-vest are sapte colturi. Pe latura sudica, în centru se afla bastionul de poarta, înconjurat de pereti ornati bogat în stil renascentist, pe care se pot observa urmele picturilor murale decorative.

http://www.endorphin.ro/gal/lovasprogramok/lazar-kastely/lazar-kastely-bastya.jpg

Castelul si-a capatat forma finala în timpul lui Lázár István (fiul lui Lázár András), care a copilarit împreuna cu principele Bethlen Gábor, ulterior unul din oamenii de încredere al acestuia, judecatorul regal al scaunului Ciucului, Gheorghenilor si Casinului, cel care a prezidat adunarea nationala secuiasca din Lutita din anul 1596. Stema lui se gaseste pe peretele sudic, pe bastionul din stânga portii, împreuna cu inscriptia "1632", anul încheierii constructiei. În curte putem vedea o serie de constructii partial în ruina: bucataria, locuinta personalului de deservire, cuptorul, cazarma, fântâna, atelierul de fierarie, grajdurile. Între anii 1590-1594 în acest castel si-a petrecut copilaria una din cele mai importante personalitati transilvane, principele Bethlen Gábor.

http://www.funromtour.ro/media/Castelul-Lazar-fw.jpg

Castelul a fost devastat în 1707 de trupele austriece ca represalii pentru sprijinul acordat de contele Lázár Ferenc luptatorilor pentru libertate. Castelul a fost renovat de Lázár Ferenc. Lui este atribuita si constructia "palatului mare" (sala cavalerilor), unde se tineau ani la rând sedintele Scaunului. Cu moartea sa se încheie perioada de glorie a castelului. Incendiile din 1748 si 1872 au contribuit decisiv la degradarea constructiei, în care au fost oaspeti printre altele domnitorii Moldovei Petru Rares (1527-1538) si Mihnea Voda (1660).

http://www.borsika.ro/pictures/Gyilkos%20to/Bekas-szoros_Alagut.jpg

Castelul, începând cu anul 1967 este renovat treptat. S-au terminat lucrarile la cladirea principala folosita azi ca galerie de arta, Sala Cavalerilor (Sala de Consiliu), Bastionul Berzelor, este în renovare "Casa Femeilor" si "Bastionul cu Brânza". Sala Cavalerilor este mobilata cu mobilier sculptat cu motive populare locale, cu steme transilvanene, lampi si alte elemente de decor din fier forjat, opera mesterilor populari din judet.

http://www.naturair.eu/images/pic13.max.jpg

Tavanul pictat din lemn a fost de asemenea reconstruit. În cladirea din mijlocul curtii, asa zisa "carcera cu coase" erau detinuti participantii la rascoalele populare de pe domeniile familiei Lázár.Azi Lazarea este un centru de creatie important pentru artistii plastici din tara. Castelul gazduieste exponatele donate de catre artistii participanti la taberele de creatie ce se organizeaza aici. Galeria de Arta "Prietenia" (expozitia de pictura) ocupa cele opt sali mari ai bastionului portii si încaperile din "Sala Cavalerilor". Sunt expuse în permanenta 150 de picturi din tezaurul artistic bogat format din donatiile artistilor participanti la tabara de creatie, expozitia fiind astfel o reprezentare bogata a artei plastice contemporane. Sunt prezenti prin operele lor artisti ca: Aurel Ciupe (Aleea), Bandarau Nicolae (sculptura "Luptatorul"), Grigore Patrichi (Figura), Gaál András (Cariera), Liviu Suhar (Carnavalul), Barabás István (Pe câmp), Balla József (Pictorul), Dumitrescu Mircea (Coridorul), Bálint Károly (Tineretea - sculptura în marmura). Aici este expus bustul lui Bethlen Gábor, opera artistului Ferenc Erno. Sala de aproximativ 300 mp deasupra Salii Cavalerilor gazduieste exponatele de grafica.

[CIMG8003.JPG]

Niciun comentariu: